Ministr Blatný: Česká republika je na vakcinaci připravená

21.12.2020 18:47

První vakcíny proti onemocnění covid-19 dorazí s největší pravděpodobností už mezi vánočními svátky. Úvodní dodávka bude zejména symbolická, zhruba 10 tisíc kusů. Prvními očkovanými budou zdravotníci, kteří se starají o pacienty s těžkým průběhem této nemoci. Následovat budou senioři a chronicky nemocní.

Ministr Blatný: Česká republika je na vakcinaci připravená
Foto: Repro ČT
Popisek: Jan Blatný

FN Motol, VFN v Praze a Ústřední vojenská nemocnice (ÚVN) – tři nemocnice, které jsou zároveň i největšími vakcinačními centry pro připravované a už brzy zahájené očkování proti koronaviru, navštívil ministr zdravotnictví Jan Blatný. Právě do těchto nemocnic přijde na konci roku první dodávka vakcíny do České republiky. A podle ministra zdravotnictví Jana Blatného jsou tato pracoviště na vše velmi dobře připravená.

„Chtěl bych všechny ujistit, ze Česká republika je připravená na vakcinaci,“ říká ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Anketa

Chcete Pavla Rychetského za prezidenta republiky?

3%
97%
hlasovalo: 11568 lidí

V prvním kvartálu by měly do České republiky dorazit dávky pro zhruba milion osob. VFN i motolská nemocnice deklarují, že jsou schopny proočkovat až 500 osob denně, ÚVN pak kolem 300 osob denně.

„Jedná se o systém distribuce, který je stejný napříč všemi zeměmi EU. Není tedy třeba mít obavu. ČR bude vakcinovat včas,“ dodává Blatný.

První dávka vakcín, která přijde během Vánoc, bude distribuována zejména do Prahy a do Brna. Do konce roku se však první vakcíny dostanou do všech krajů České republiky.

Vakcínu dostanou jako první zdravotníci pracující v intenzivní péči, což je i v souladu s národní očkovací strategií. Právě ti se totiž starají o pacienty s nejtěžším průběhem covid-19. Kromě lékařů a zdravotních sester se vakcína brzy dostane také mezi seniory, kteří jsou rizikovou skupinou.

Očkování proti covid-19 je hrazené z veřejného zdravotního pojištění a je dobrovolné. V rámci České republiky bude k dispozici zhruba 200 očkovacích center. Ta budou ve zdravotnických zařízeních. Na očkování se bude podílet také zhruba 5 tisíc praktických lékařů. V záloze jsou polní nemocnice v Praze a Brně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

21:03 Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

Čechy a Slováky dlouhodobě pojí přátelství, kulturní blízkost i společná historie. Zrušení jedné nad…