Ministr Blažek: Na česko-gruzínském právním fóru jsme vyslechli mnoho zajímavých diskusí

07.10.2023 14:04 | Tisková zpráva

V gruzínském hlavním městě Tbilisi skončil první ročník česko-gruzínského právnického fóra, které vzniklo na základě dohody obou ministrů během českého předsednictví v Radě EU.

Ministr Blažek: Na česko-gruzínském právním fóru jsme vyslechli mnoho zajímavých diskusí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr spravedlnosti Pavel Blažek

„V uplynulých dvou dnech jsme vyslechli mnoho zajímavých diskusí. Jsem opravdu rád, že jsme se já i moji kolegové mohli tohoto historicky prvního česko-gruzínského právního fóra zúčastnit, byla to pro nás jedinečná a výjimečná příležitost. A ještě více mě těší zdejší vysoká účast a zájem o diskutovaná témata," uvedl po druhém dnu setkání ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

Pátek byl věnován odborným prezentacím, při kterých vystoupily například kolegyně ze sekce mezinárodní a evropské spolupráce Ministerstva spravedlnosti. Dalším prezentujícím byl také Robert Němec, předseda České advokátní komory.

Anketa

Dopadly slovenské volby dobře?

95%
hlasovalo: 36094 lidí

Témata setkání:

  • Legislativní proces v EU a role členských států EU
    - Prosazování role advokátů v systému justice

Náměstek ministra spravedlnosti Karel Dvořák v rozhovoru během dne uvedl, že si váží vzájemné spolupráce České republiky a Gruzie: „Toto dvoudenní setkání zcela určitě přispělo ke zlepšení vzájemného vztahu obou zemí a současně věřím, že jsme mohli být nápomocni kolegům, aby jejich přístupové rozhovory do EU byly úspěšné, jelikož právní systém Gruzie, České republiky a některých dalších evropských zemí mají mnoho společného. Dalším naším společným tématem k diskusi je otázka lidských práv a to s ohledem na odkaz Václava Havla, který celý svůj život bojoval za právo a spravedlnost.“

Pavel Blažek poté v závěru jednání poděkoval gruzínské straně za skvělou organizaci právního fóra a za aktivní zapojení všech účastníků do ní. „Jak jsem řekl včera při zahájení, naše země mají mnoho společného. Rádi proto na tuto blízkost navážeme a budeme pokračovat ve vzájemné spolupráci a přátelství,“ dodal. Následně pozval své kolegy z Gruzie na druhý ročník Právního fóra, který se uskuteční příští rok v České republice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…