Ministr Brabec: V oblasti čerpání eurofondů se nám podařilo zachránit 18 miliard korun

18.02.2015 7:25

Celkem 100 projektů z tzv. zásobníku v hodnotě 711 milionů Kč dostalo zelenou k realizaci. Podepsány jsou poslední projekty z dobíhajícího Operačního programu Životní prostředí 2007–2013, u nichž žadatelé potvrdili zájem projekty realizovat s tím, že veškeré výdaje musí být proplaceny do konce letošního roku.

Ministr Brabec: V oblasti čerpání eurofondů se nám podařilo zachránit 18 miliard korun
Foto: ANO
Popisek: Ministr životního prostředí Richard Brabec

Díky úspěšnému zvládnutí krizového řízení v oblasti čerpání eurofondů se nám podařilo zachránit 18 miliard korun, jejichž ztráta z končícího OPŽP 2007–2013 hrozila ještě loni na jaře. Máme tak nyní volné prostředky, které můžeme použít na další projekty vedoucí ke zlepšení životního prostředí. Jedná se o poslední balík projektů z tzv. zásobníku v hodnotě 711 milionů Kč, na které v době jejich výzvy nezbyly peníze. Nicméně jsou natolik kvalitní, že můžeme jejich realizaci nyní podpořit.

V balíku schválených projektů jsou ty, které přispějí ke zlepšení vodohospodářské infrastruktury, sníží riziko povodní, pomohou zlepšit kvalitu ovzduší či snížit emise. Nechybí ani projekty na udržitelné využívání zdrojů energie, zlepšování stavu přírody a krajiny nebo na podporu a rozvoj environmentálního vzdělávání, poradenství a osvěty.

Mezi jinými ministr Brabec jde dále o revitalizaci rybníků, školních zahrad, dětských hřišť, zateplování budov škol, školek či nemocnic, realizaci opatření vedoucích k úsporám energie či vybudování vodohospodářské infrastruktury. Podrobnosti o lhůtě pro předložení podkladů, aby žadatel získal Rozhodnutí o poskytnutí dotace, a další podrobnosti jsou uvedené v podmínkách Registrace každé akce.

Žadatelé o dotaci by neměli s přípravou otálet. Uznatelnost výdajů na projekty končí 31. prosince 2015. Do tohoto data musí být tedy všechny práce, které mají být předmětem podpory z Operačního programu Životní prostředí 2007–2013, hotové a faktury zhotovitelům musí být proplaceny. Seznam schválených projektů ze zásobníku najdete na webu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo životního prostředí

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Zdravotnický systém musíme nastavit tak, abychom nemuseli řešit jenom následky

18:09 Premiér Fiala: Zdravotnický systém musíme nastavit tak, abychom nemuseli řešit jenom následky

Předseda vlády Petr Fiala vystoupil v úterý 23. dubna 2024 s projevem na 3. summitu Zdravotnického d…