Ministr Chládek: Pedagogové mohou k platu získat i desetitisíce korun

09.11.2014 17:42 | Zprávy

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy vyhlásilo již pátý ročník rozvojového programu Hodnocení žáků a škol podle výsledků v soutěžích - Excelence středních škol 2015. Cílem tohoto programu je podpora zvyšování kvality a rozšiřování péče pedagogů o talentované středoškolské žáky.

Ministr Chládek: Pedagogové mohou k platu získat i desetitisíce korun
Foto: senat.cz
Popisek: Senátor Marcel Chládek

Dalším cílem programu Excelence je posílení zájmu žáků a pedagogů o účast v soutěžích a přehlídkách, které zvyšují vědomostní úroveň žáků nad rámec školních vzdělávacích programů. Prioritně jsou podpořeny přírodovědné a technické obory a předměty. Na program je každoročně vyčleněna částka ve výši 20 milionů korun, která je účelově určena na mzdy pedagogů, kteří vzdělávali talentovaného žáka v hodnoceném oboru. „Jedná se o velmi zajímavý motivační program nejen pro pedagogy. Podporuje také zvýšení zájmu studentů středních škol o technické vzdělávání, což jsou obory, které patří na trhu práce k těm nejžádanějším, ať už se jedná o strojní inženýry nebo informatiky,“ říká ministr školství Marcel Chládek k programu Excelence středních škol 2015.

V loňském roce se do tohoto programu zapojilo 365 středních škol (z toho 60 % gymnázií). Základem programu je propojení finanční odměny pedagogů s úspěchy jejich žáků v systému vybraných soutěžích od krajských kol až po mezinárodní úroveň. Hodnota jednoho bodu dosahovala v loňském roce 10 127,- Kč, což znamená pro oceněného pedagoga citelné přilepšení. Nejúspěšnější školou tohoto programu bylo v roce 2013 Gymnázium tř. Kapitána Jaroše z Brna, které získalo dotaci na mzdy pedagogů ve výši 548 897 korun.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo školství

MUDr. Jiří Mašek byl položen dotaz

eurokomisař

Dobrý den, když tak kritizujete potencionální nominanty na eurokomisaře, máte dojem, že ANO to s Jourovou ,,vyhrálo"? Já si třeba nejsem vědom toho, že by pro ČR něco udělala, otázkou taky je, zda je pro nás jako občany tato funkce nějak důležitá, co vlastně ten eurokomisař může udělat, když je to j...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Volby do Evropského parlamentu a neúspěch liberálů

18:02 Vích (SPD): Volby do Evropského parlamentu a neúspěch liberálů

Jednou za pět let je občanům EU dána teoretická možnost něco ovlivnit. Ve skutečnosti je to trochu i…