Ministr Chovanec: Nová koncepce počítá s posílením kapacit pro vyšetřování internetové kriminality

27.10.2016 14:39

Projev na 50. schůzi sněmovny 27. října 2016 ke Zprávě o extremismu na území České republiky v roce 2015, Vyhodnocení Koncepce boje proti extremismu pro rok 2015 a Koncepce boje proti extremismu pro rok 2016:

Ministr Chovanec: Nová koncepce počítá s posílením kapacit pro vyšetřování internetové kriminality
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Chovanec

Materiál Zpráva o extremismu na území České republiky v roce 2015 je vyhodnocením plnění Koncepce boje proti extremismu právě v roce 2015 a Koncepce boje proti extremismu pro rok 2016. Tyto zprávy a tyto materiály zpracovává Ministerstvo vnitra na základě usnesení vlády ze dne 25. května 2015 pod číslem 389.

Zpráva o extremismu na území České republiky v roce 2015 popisuje loňské významné události a trendy spojené s tímto bezpečnostním rizikem. Důležitou informací je, že tyto nenávistné projevy zcela nahradily projevy nenávistné v minulosti, které byly známé dejme tomu ve smyslu protiromských a dalších, nahradily projevy protiislámské a protimigrantské. Ze strany radikálních anarchistů dále pokračovaly přímo akce, mj. tzv. žhářské útoky.

V první části jsou uvedeny informace o počtu a charakteru akcí, o jejich struktuře a počtech cizinců. Na pravicové extremistické scéně jsou to zejména Národní demokracie, Dělnická strana sociální spravedlnosti, Dělnická mládež či Nová platforma bývalých neonacistů. Z hlediska levicových extremistů jsou k dispozici poznatky o scéně anarchistické i marxisticko-leninské. Nově jsou zmíněny skupiny protiislámské a protimigrantské. Je zahrnuta i pasáž o působení propagandistických webů, jejichž aktivity se stále rozšiřují.

V roce 2015 bylo zaznamenáno 307 akcí pořádaných politicky motivovanými extremistickými subjekty a nebo s účastí osob aktivních v extremistických subjektech. Jde o mírný nárůst oproti roku 2014, kdy bylo zaznamenáno těchto akcí 291. Z toho 106 akcí náleželo krajní pravici, 141 bylo zaznamenáno v rámci krajní levice. Protiislámských a protimigračních akcí bylo zhruba 60. V roce 2015 bylo Policií České republiky zjištěno 175 trestných činů s extremistickým podtextem. To představuje 0,07 % celkového objemu kriminality. V meziročním srovnání došlo k poklesu zjištěných extremistických činů o 26.

Poslední pasáž reflektuje významné zahraniční události a trendy, které měly dopad na tuzemskou scénu. V samotném dokumentu je obsaženo vyhodnocení plnění Koncepce boje proti extremismu za rok 2015.

Nová Koncepce boje proti extremismu pro rok 2016 zadává další úkoly pro ústřední orgány státní správy. Mohu zmínit např. školení specialistů na extremismus, trénink pořádkových jednotek, školení policejních velitelů na případná opatření, nové metodické materiály, školení o aplikaci, novela zákona o právu shromažďovacím. Důležitým momentem je i posílení policejních kapacit pro vyšetřování internetové kriminality. Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.