Ministr Chvojka: Ochrana oznamovatelů potřeba je. Pomůže nejen proti korupci

11.02.2017 11:45

Vláda na svém zasedání tento týden schválila návrh pravidel pro ochranu oznamovatelů protiprávního jednání, tzv. whistleblowerů. Dává jistotu ochrany lidem, kteří se odhodlají oznámit různé typy trestných činů zaměstnavatelů.

Ministr Chvojka: Ochrana oznamovatelů potřeba je. Pomůže nejen proti korupci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Chvojka, ČSSD

Zejména usnadní odhalování korupce. Návrh vychází z koaliční smlouvy, je jednoduchý, srozumitelný a realistický. 

„Oceňuji postoj ministrů, kteří hlasovali pro můj návrh na posílení práv a ochrany oznamovatelů,“ říká ministr Chvojka. Návrh zákona podle něj může pomoci nejen oznamovatelům korupce, o čemž se v případě zákonné úpravy nejčastěji hovoří, ale třeba i v případě znečišťování životního prostředí.

„Základem úpravy,“ vysvětluje ministr Chvojka, „je novela občanského soudního řádu. Ta přenáší důkazní břemeno na zaměstnavatele.“ Dojde k tomu v případě, že zaměstnanec učiní na základě důvěryhodných skutečností oznámení na svého zaměstnavatele a zaměstnavatel ho například propustí. Kdyby k tomu došlo, zaměstnavatel by musel prokázat, že zaměstnance propouští z jiného důvodu, než je ono oznámení, např. o korupci.

Ministr Chvojka je přesvědčen, že schválený návrh jednoduše a srozumitelně reaguje na poptávku po právní úpravě ochrany oznamovatelů. Zároveň vnímá obavy zaměstnavatelů z vlny udání a křivých obvinění. Ta by podle ministra mohla přijít, kdyby se například schválil návrh odměňující oznámení nějakou finanční částkou.

Schválený návrh novelizuje občanský soudní řád (ve věci přenesení důkazního břemene na zaměstnavatele). 

„Nepovažuji za vhodné přijímat celý nový samostatný zákon o ochraně oznamovatelů, zvlášť když vidíme, že třeba na Slovensku takový zákon existuje, ale není reálně využíván,“ zdůrazňuje ministr Chvojka.

Pokud si předložený vládní návrh zákona osvojí poslanci a senátoři a podepíše ho prezident, začne lepší ochrana oznamovatelů platit od 1. ledna 2018. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…