Ministr Dienstbier: Lidská práva jako výzva

22.03.2015 8:26

Zpráva ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiřího Dienstbiera k delegátkám a delegátům 38. sjezdu České strany sociálně demokratické v Praze ve dnech 13. a 14. března 2015.

Ministr Dienstbier: Lidská práva jako výzva
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Jiří Dienstbier

Předseda Bohuslav Sobotka ve své bilanční zprávě na sjezdu hovořil o stavu koaličního vládnutí. Říkal, že jsme jako sociální demokracie v zásadě spokojeni s tím, jak se nám podařilo vyjednat koaliční smlouvu, neboť obsahuje klíčové pasáže z našeho volebního programu. A my díky tomu máme lepší šanci naplnit naše sliby dané voličům.

Ze své pozice ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu považuji za velký úspěch už jen tu skutečnost, že byl tento post ve vládě České republiky vůbec obnoven. Dali jsme tímto způsobem najevo, že agendu lidských práv a rovných příležitostí považujeme za důležitou. Sociální demokracie ostatně měla vždy svou politiku založenou na ochraně lidských práv a vytváření důstojných životních podmínek pro každého. Pro sociální demokracii je totiž každý člověk stejně důležitý.

Agenda ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu se týká celé řady oblastí. Ať už jde o otázku zdravotně postižených, rovných příležitostí žen a mužů, romské integrace nebo národnostních menšin. Tyto jednotlivé oblasti je třeba promýšlet ve spolupráci s dalšími rezorty a sociálními partnery. Příkladem toho může být realizace práva na bydlení v podobě dostupného bydlení, kterou vláda v současnosti připravuje.

Otázka integrace Romů je jedním z nejzásadnějších problémů

Během mého působení ve funkci schválila vláda několik koncepčních a strategických materiálů: „Vládní strategii pro rovnost žen a mužů v ČR na léta 2014–2020“, „Akční plán prevence domácího a genderově podmíněného násilí na léta 2015-2018“ nebo „Strategii romské integrace do roku 2020“. Posledně jmenovaný materiál vyvolal jistou kontroverzi. Nicméně otázka integrace Romů je jedním z nejzásadnějších problémů, kterým dnes čelíme. A pokud Strategie bude úspěšná, tak to pomůže nejen romské komunitě, ale i většinové společnosti. Strategie romské integrace má za cíl vybudovat soudržnou společnost, v níž mají prostor pro seberealizaci všichni bez rozdílu.

Současně jsme vytvořili mezioborovou pracovní skupinu jako nástroj pro komunikaci s regionálními a komunálními politiky a političkami, aktivisty a aktivistkami. Chceme tímto způsobem sbírat náměty a podněty pro změny legislativy směřující k překonání sociálního vyloučení a chudoby. Důležitý krok v této oblasti představuje již zmiňované dostupné bydlení nebo problematika exekucí, lichvy a bezplatné právní pomoci. Nebude-li existovat právo na právní pomoc, tak se všichni ti, kteří jsou bez peněz, dostanou do maléru

Další z oblastí, kterou mám ze své funkce na starost, je legislativa. Rád bych připomněl, že zhruba před dvěma týdny si Andrej Babiš stěžoval, že právě post předsedy Legislativní rady nezískal. Říkal, že udělal politickou chybu. Jsem rád, že on i další pochopili význam této pozice. Legislativa je totiž strategickým nástrojem řízení státu.

Vládní legislativa prý zdržuje Babišovy návrhy zákonů

V rámci Legislativní rady vlády se snažíme pomáhat naplňovat vládní program. Snažíme se dohlížet na plnění jednotlivých úkolů, aby byly plněny z legislativního hlediska řádně a v termínech.

Andrej Babiš si také postěžoval, že mu vládní legislativa zdržuje jeho návrhy zákonů. Musím zdůraznit, že Legislativní radu vlády tvoří sbor třiceti právních expertů a expertek, kromě jiných devět univerzitních profesorů, sedm docentů a dalších právních odborníků. Pokud si kterýkoliv ministr stěžuje, že mu Legislativní rada vlády cokoliv zdržuje, měl by se především zamyslet nad tím, jak pracuje jeho vlastní rezort a jak kvalitní materiály předkládá.

Jako ministr rovněž na základě usnesení vlády zodpovídám za oblast boje proti korupci. Podařilo se nám vytvořit novou Radu vlády pro koordinaci boje s korupcí, která kromě zástupců státu a dalších institucí, jež mají za úkol korupci čelit, sdružuje i zástupce neziskového sektoru. Na rozdíl od minulosti, kdy byly přijímány rozsáhlé plány se stovkami úkolů, které se stejně neplnily, jsme se rozhodli sestavit velmi realistickou koncepci boje s korupcí. Vyšli jsme důkladně z vládního prohlášení a propojili jsme boj s korupcí s činnosti Legislativní rady vlády. A i v Plánu legislativních prací vlády je od letošního roku jasně určeno, které zákony musejí být v nově zřízené Radě projednány.

Další důležité novely zákonů

Dosud se podařilo předložit vládě návrh zákona o obecném referendu, který má vzhledem k rozložení sil v Parlamentu konečně skutečnou šanci projít. Dále je připraven ke schválení návrh novely o Nejvyšším kontrolním úřadu, jenž má rozšířit jeho pravomoci směrem k územní samosprávě, což si vláda vytyčila v koaliční smlouvě i vládním prohlášení. A do mezirezortního připomínkového řízení by předložena velice důležitá novela zákona o střetu zájmů.

V následujících měsících budou dokončeny i práce na novele zákona o financování politických stran. Tento zákon může být účinným nástrojem, jak bránit prorůstání politické a ekonomické moci. Jedním z jeho nejdůležitějších opatření totiž je úplný zákaz darů od právnických osob politickým stranám. Současně se počítá s tím, že zavede jasné limity na dary od fyzických osob a rovněž transparentní pravidla v dalších oblastech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Na přípravě migračního paktu se aktivně podíleli představitelé Fialovy pětikoalice

19:02 Okamura (SPD): Na přípravě migračního paktu se aktivně podíleli představitelé Fialovy pětikoalice

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.