Ministr Dienstbier: Ženy v České republice stále čelí mnoha problémům a překážkám

26.03.2016 18:02

Vládní delegace úspěšně reprezentovala Českou republiku na 60. zasedání Komise OSN v New Yorku.

Ministr Dienstbier: Ženy v České republice stále čelí mnoha problémům a překážkám
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier

Česká delegace se účastnila pravidelného zasedání tohoto vrcholného orgánu OSN pro prosazování rovnosti žen a mužů ve dnech 14. – 22. 3. 2016. Projev ve všeobecné rozpravě pronesl ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier.

Letošní zasedání Komise OSN pro rovnost žen a mužů se zaměřilo na udržitelný rozvoj a postavení žen. Ministr Jiří Dienstbier, který se jako vedoucí delegace účastnil prvního týdnu jednání, ve svém projevu ve všeobecné rozpravě zdůraznil, že posilování rovnosti žen a mužů je jednou z priorit české vlády. V této souvislosti zmínil několik pozitivních trendů, které lze v České republice vysledovat. „V roce 2015 představovaly ženy 56% všech studujících na vysokých školách a téměř 60% všech absolventů. Míra zaměstnanosti žen ve věku 20 – 64 let dosahuje 64%,“ řekl a dodal, že i přes tento pozitivní vývoj ženy v České republice stále čelí mnoha problémům a překážkám.

Mezi ně patří jeden z nejvyšších rozdílů v odměňování žen a mužův EU (22 %), velmi nízká zaměstnanost žen s malými dětmi nebo vysoká míra ohrožení chudobou seniorek. O těchto tématech hovořil v New Yorku ministr Dienstbier na setkání ministryň a ministrů EU pro rovnost žen a mužů pořádaném Stálou misí Nizozemí při OSN.

Ministr Dienstbier se dále zúčastnil celé řady bilaterálních jednání (např. australskou ambasadorkou pro ženy a dívky či s norskou ministryní pro rovnost žen a mužů) a navštívil školu P-TECH v Brooklynu, která byla otevřena před pěti lety ve spolupráci s místní radnicí, univerzitou, střední školou a společností IBM, aby na základě inovativního konceptu připravovala studenty ke vstupu na pracovní trh.

Před zahájením panelové diskuze Rady OSN pro lidská práva na téma Lidská práva v ohrožení hovořil ministr Dienstbier s generálním tajemníkem OSN Ban Ki-moonem, který upozornil na nedodržování lidských práv například v souvislosti s uprchlickou krizí či probíhajícími válečnými konflikty. Shodli se, že i to je důvodem pro existenci silné Rady OSN pro lidská práva.

Česká republika v rámci zasedání zajišťovala dva odborné semináře. Na prvním semináři účastníci diskutovali o úloze sociálních a technologických inovací v prosazování rovnosti žen a mužů; druhý seminář se zaměřil na možností prevence domácího násilí a řešení jeho následků zejména ve vztahu k dětem a násilným osobám.

Členy české delegace byly také Martina Štěpánková, náměstkyně ministra pro řízení Sekce lidských práv a Lucia Zachariášová, vedoucí oddělení rovnosti žen a mužů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Kuba: Letiště se nám v loňském roce podařilo rozhýbat a rozlétat

8:19 Hejtman Kuba: Letiště se nám v loňském roce podařilo rozhýbat a rozlétat

Cestovní kancelář Čedok přidává na zimní sezonu první destinaci z Českých Budějovic. Z jihočeského l…