Ministr Dienstbier gratuloval romskému emigrantovi k Řádu britského impéria

30.10.2015 10:40

Petr Torák, Rom z České republiky, který emigroval do Velké Británie společně s rodinou v roce 1999 a později se tam stal policistou, získal dnes z rukou státního tajemníka britského ministerstva vnitra Řád britského impéria.

Ministr Dienstbier gratuloval romskému emigrantovi k Řádu britského impéria
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Jiří Dienstbier

Královna Alžběta II.  mu jej propůjčila za jeho komunitní práci v Petersboroughu, kde léta působí jako policista.

Ministr Jiří Dienstbier se s ním krátce setkal v Bruselu na jedné z mezinárodních konferencí, které se věnovaly tématu integrace Romů v Evropě.

Petr Torák studoval před osudnou emigrací v roce 1999 soukromou právní akademii, již tehdy jej to na policejní školu táhlo. Také jedna ze dvou přihlášek, které podával na vysoké školy, mířila na tu policejní. Pak ale neonacisté zbili jeho matku a později i jeho samotného a rodina se rozhodla pro emigraci.

Petr Torák v Británii studoval, vedle toho pracoval například ve fast foodu, k vysněné práci policisty se nakonec dopracoval. Kromě práce na běžných případech často pomáhá britským kolegům při komunikaci s romskou komunitou.

Svého ocenění si velmi váží: "Myslím, že jsem jeden z mála Čechů, kteří takové ocenění dostali. A Rom budu pravděpodobně úplně první. Mám radost za sebe osobně, ale také doufám, že i moje vlast, tedy Česká republika, stejně jako Velká Británie, si uvědomí, že je nutné rozlišovat a nepodléhat stereotypům. I mezi Romy jsou tací, kteří chtějí pomáhat, chtějí udělat něco pro společnost, ve které žijí."

Petr Torák, český romský policista v Anglii, nositel Řádu britského impéria

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

4:31 KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

Ministerstvo práce a sociálních věcí vedené zemědělcem Marianem Jurečkou plánuje od příštího roku sj…