Ministr Fuksa: Ceny potravin a důchodová reforma

04.02.2011 19:35

Ačkoli obě položky z nadpisu spolu zdánlivě nemusí souviset, bližší pohled odkrývá vzájemné logické vztahy.

Ministr Fuksa: Ceny potravin a důchodová reforma

Vládní návrh důchodové reformy ještě není definitivně hotov, nicméně základní principy již známe. Reforma rozdělí rizika mezi průběžný a kapitálový pilíř, přičemž výpadek z průběžného pilíře pokryjí příjmy z dividend, privatizace a zvýšení snížené sazby DPH, která se vztahuje i na potraviny. Zvýšení ceny potravin pak bude potřeba kompenzovat důchodcům a nízkopříjmovým skupinám.

Všichni si vzpomínáme na situaci z roku 2008, kdy se zvýšila spodní sazba DPH z 5 % na 9 %. Samotný vliv tohoto opatření na cenovou hladinu nebyl dramatický, souběžně však došlo k růstu cen na globálním i tuzemském trhu zemědělských komodit. Levicová opozice pak růst cen potravin nepravdivě sváděla pouze na vládní opatření a mnoho občanů tomu, bohužel, uvěřilo. Z toho se musí současná koalice poučit.

Jak vypadá situace v současnosti? Na světových trzích dochází ke značným výkyvům, např. ceny hovězího masa rostly ke konci roku 2010 o 40 %, kukuřice o 60 % a pšenice taktéž o 60 %. Vazba mezi cenou na světovém a tuzemském trhu není jednoznačná a liší se u různých komodit, například růst cen hovězího masa v ČR se ve stejném období držel pod 5 %. Stejně tak příspěvek k české inflaci je kolísavý a ovlivněný dalšími faktory (náklady dopravy, skladování apod.) a mimořádně těžko se prognózuje.

K meziročnímu růstu cenové hladiny v ČR v prosinci minulého roku o 2,3 % přispěly potraviny a nealkoholické nápoje jedním procentním bodem. Pro představu, valorizace důchodů o jeden procentní bod znamená růst výdajů o téměř čtyři miliardy Kč ročně, což rozhodně není zanedbatelná částka.

I když se nedomnívám, že růst cen potravin bude pokračovat stejně dynamicky jako doposud, příspěvek k inflaci bude viditelný a ovlivní náklady důchodového systému. Vláda pak bude muset při konstrukci důchodové reformy brát v úvahu při kompenzaci nárůstu DPH i tento faktor. Právě pečlivé zohlednění růstu cen potravin zajistí, že opozice ztratí jeden z argumentů proti nezbytné důchodové reformě.

Ing. Ivan Fuksa, ministr zemědělství, člen výkonné rady, místopředseda regionálního sdružení, člen oblastní rady a poslanec PČR

Více:
Svoboda (KDU-ČSL): Můj příběh k debatě o důchodové reformě

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip (KSČM): Princip jedné Číny

4:31 Filip (KSČM): Princip jedné Číny

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k jednání čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v evrops…