Ministr Gazdík: Pro ukrajinské děti platí stejná pravidla jako pro české

11.03.2022 22:03

Projev na 15. schůzi Poslanecké sněmovny 11. března 2022 k vládnímu návrhu zákona o opatřeních v oblasti školství v souvislosti s ozbrojeným konfliktem na území Ukrajiny, vyvolaným invazí vojsk Ruské federace

Ministr Gazdík: Pro ukrajinské děti platí stejná pravidla jako pro české
Foto: Hana Brožková
Popisek: Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Petr Gazdík

Ta odpověď je velmi jednoduchá, pane poslanče. Pro příchozí ukrajinské děti platí naprosto stejná pravidla, jak pro české děti. Pravidla o očkování pro mateřské školy, tam je přímo povinnost veškerých očkování pro přijetí do mateřské školy. U povinné školní docházky tomu tak není. Nicméně doporučení Ministerstva školství bude, aby tyto děti v nějakém čase prošly lékařskými prohlídkami. Za ideální vidíme a budeme to doporučovat školám, aby pozvaly pediatra přímo do té školy, aby se domluvili předem s rodiči, aby kdo má doklady o očkování, aby je předložil, protože Ukrajina vůbec nemá špatný očkovací systém. Ukrajina prostě není nějaká středoafrická republika nebo něco takového, a tímto způsobem to řešili.

Samozřejmě budeme postupovat a Ministerstvo zdravotnictví, byť nejsem ministr zdravotnictví, bude hlídat tady ty věci. Upozorňuji, že jsme ve válečném stavu a řešíme skutečnou krizi. Snahou Ministerstva školství je také právě po dobu toho přechodného stavu, řekneme, do konce tohoto školního roku, vytvářet takzvané ukrajinské jednotřídky a třídy, kde budou ukrajinské děti převažovat. To je naší snahou. Nicméně ano, budou samozřejmě případy, značná část případů, kdy půjdou do běžných škol, tomu skutečně nemůžeme zamezit, a tady můžeme dávat jedině doporučení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Už i mainstreamová média vyvracejí tvrzení Rakušana o „české výjimce

23:07 Fiala (SPD): Už i mainstreamová média vyvracejí tvrzení Rakušana o „české výjimce

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.