Ministr Hamáček: Díky programu Pomoc na místě podpoříme migrační systém Litevské republiky

25.08.2021 6:37

Česká republika věnuje Litevské republice peněžní dar ve výši 13,5 milionu korun na podporu migračního systému země v souvislosti se situací na litevsko-běloruských hranicích. Dne 23. srpna 2021 o tom rozhodla vláda. Jedná se o další podporu, poskytnutou z programu Ministerstva vnitra Pomoc na místě.

Ministr Hamáček: Díky programu Pomoc na místě podpoříme migrační systém Litevské republiky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda vlády Jan Hamáček

Vláda ČR tímto gestem vyjadřuje zemi svou solidaritu s mimořádnou migrační a bezpečností situací. „Tento dar výrazně přispěje k posílení ochrany vnějších hranic EU. Litva jej využije zejména k výstavbě fyzické bariéry na litevsko-běloruských hranicích, případně na zvyšování ubytovacích kapacit a přímou podporu migrantů a žadatelů o mezinárodní ochranu v zemi,“ říká ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Na situaci již reagovali čelní představitelé členských států EU a evropských institucí.

„Peněžní dar navazuje na materiální pomoc ČR v hodnotě 3,2 mil. Kč. Z našeho programu Pomoc na místě jsme již poskytli například stany, skládací lůžka, deky nebo topidla. K tomu jsme využili zásoby Hasičského záchranného sboru ČR,“ dodává ministr vnitra.

Litva v reakci na zesilující migrační tlak posílila ochranu vnější hranice, zvýšila svoje přijímací kapacity a buduje na hranici s Běloruskem fyzickou bariéru. Do pomoci se skrze Evropský mechanismus civilní ochrany (UCPM) a bilaterální spolupráci již zapojila Česká republika a dalších 11 členských států. Podpora je též poskytována skrze vyslání policistů na litevsko-běloruské hranice v rámci agentury Frontex a další expertní pomoc je poskytována prostřednictvím Evropského azylového podpůrného úřadu (EASO) a agentury Europol.

Pomoc na místě

V rámci programu Pomoc na místě MV poskytlo finanční prostředky na projekty pro země Balkánu (Bosna a Hercegovina, Severní Makedonie a Srbsko), Blízkého východu (Jordánsko, Irák) a širšího Sahelu (Mali, Mauritánie, Niger a Senegal). V případě Balkánu finanční podpora napomohla posílení kapacit v oblasti azylové politiky nebo přijímání migrantů, další podpora šla mimo jiné na stabilizaci hraničních systémů a prevenci nelegální migrace ze zemí Sahelu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

O Vrběticích máte jasno

Paní Pekarová Adamová, případ byl odložen, tj. že se nepodařilo získat důkazy o spáchání tr. činu. A pokud je to jinak, proč příslušné orgány nezahájily tr. stíhání, trestní stíhání v nepřítpmnosti, nebo žádaly vydání atd.O vině rozhoduje soud, nikoliv policie nebo BIS. mŮŽETE MI PROSÍM ODPOVĚDĚT.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šojdrová (KDU-ČSL): Evropská unie je i nadále nejlepší zárukou naší budoucnosti

11:13 Šojdrová (KDU-ČSL): Evropská unie je i nadále nejlepší zárukou naší budoucnosti

Komentář na veřejném facebookovém profilu strany k EU