Ministr Hamáček: O tom, co ti policisté mohou dělat, rozhodne jejich šéf

05.03.2019 18:28

Projev na 27. schůzi Poslanecké sněmovny 5. března 2019 ke změně návrhu o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů.

Ministr Hamáček: O tom, co ti policisté mohou dělat, rozhodne jejich šéf
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Jan Hamáček

Děkuji. Vážený pane místopředsedo, nejprve k panu zpravodaji ohledně policisty včelaře a policisty zahrádkáře. To je z našeho pohledu správa vlastního majetku, tam žádný problém není. Takže myslím, že můžete tazatele uklidnit, tam žádné postihy se na ně nechystají.

A teď obecně asi k tomu, co říkala paní kolegyně Černochová. No, za prvé než tedy začnu odpovídat, tak já bych poprosil, abychom do toho netahali Milana Chovance, popřípadě kolegu Metnara. Ten Ústavní soud judikoval 11. září 2018, to jsem byl ministrem vnitra já, takže oni za to nemůžou. To už jde za mnou. Ad a).

Ad b), proč to trvalo tak dlouho? No tak my jsme poté, co jsme obdrželi příslušný rozsudek Ústavního soudu, tak jsme svolali pracovní skupinu a řešili jsme tu věc s vedením policie, s vedením hasičů, s vedením dalších bezpečnostních sborů. Řešili jsme to s odboráři a odborníky na Ministerstvu vnitra. A výsledkem je tento kompromis, který všichni tito odsouhlasili. A já když poslouchám ty výhrady, a to není nic osobního, tak mám pocit, že toto je takový ten argument: Proč to dělat jednoduše, když to jde složitě?

Tak my jsme předložili třístránkovou novelu, kdy, když to velmi zjednoduším, říkáme: O tom, co ti policisté mohou dělat, rozhodne jejich šéf. Policejní prezident, popř. generální ředitel Hasičského záchranného sboru. Samozřejmě, že pokud to bude delegovat na nějaké nižší funkcionáře, tak to bude doprovázet nějakou příslušnou metodikou. Asi není možné, aby v jednom kraji to dělali takto, v jiném kraji onak, ale předpokládám, že tu metodiku je možné zpracovat ve chvíli, kdy bude zákon schválen. A volat teď po nějaké metodice, je z mého názoru předčasné. Ale obecně - pokud někdo volá po taxativním výčtu, já bych před tím strašně varoval. Protože, a trošku mě zaráží, že to zaznívá zprava, protože vždycky pravice říká, neomezujme, nepišme tady zákony jak romány. Toto je přesně ten případ. Tak my tady teď budeme měsíc sedět na výborech a sepisovat všechny možné činnosti, které ti policisté budou dělat, a stoprocentně na nějakou zapomeneme a ukáže se nám za půl roku, že vlastně jsme tam tři činnosti vynechali a budeme ten zákon otevírat znovu. Prosím, nechme to na tom policejním prezidentovi, nechme to na tom generálním řediteli Hasičského záchranného sboru. My jsme jim dali důvěru, aby ty sbory vedli. To jsou profesionálové, kteří nespadli z Marsu. Ti si odsloužili léta, jak pan plukovník Švejdar, tak pan generálmajor Ryba jsou lidé, kteří opravdu prošli těmi sbory od píky. A oni nejlépe vědí, jak a jakým způsobem tu metodiku naformulovat. A prosím, nesuplujme tady práci policejního prezidenta a generálního ředitele Hasičského záchranného sboru. Neumíme to a nedopadne to dobře.

To znamená, nechme to na nich! Ten zákon je stručný, jednoduchý. A oba, a teď mluvím za ty sbory, které jsou v gesci Ministerstva vnitra, ale věřím, že to samé je i u těch, které jsou mimo, tzn. celníci či Vězeňská služba. V čele těch sborů stojí profesionálové a oni jsou schopni si to porovnat tak, aby to fungovalo. A aby nedošlo ke všem těm katastrofickým scénářům, které tady kolegyně Černochová předestírala.

Ale já vám skoro garantuji, když si mám vybrat, kdo má tu metodiku sepsat resp. kdo má určovat ty činnosti, jestli to máme být my v Poslanecké sněmovně, nebo šéfové těch bezpečnostních sborů, tak to stoprocentně dopadne lépe, když to budou šéfové těch bezpečnostních sborů, než když teď tady spustíme nějakou poslaneckou iniciativu nebo nějakou kreativitu a budeme to vymýšlet.

Takže prosím, z mého pohledu, přijměme jednoduchý stručný zákon, který říká na třech stránkách, šéfové policejních sborů vědí nejlépe, jaká je reálná situace, a nechme to na nich!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šípová (Piráti): Museli jsme zabránit tlaku konzervativních kolegů a kolegyň

9:05 Šípová (Piráti): Museli jsme zabránit tlaku konzervativních kolegů a kolegyň

Většina senátorů a senátorek dnes odmítla projednat novelu občanského zákoníku, která řeší manželstv…