Ministr Hamáček: Obíhat mají data, nikoliv lidé

17.06.2020 11:36

Projev na 49. schůzi Poslanecké sněmovny dne 17. 6. 2020 k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s další elektronizací postupů orgánů veřejné moci (první čtení)

Ministr Hamáček: Obíhat mají data, nikoliv lidé
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Jan Hamáček

Děkuji, vážený pane předsedo. Vážená vládo, kolegyně, kolegové, dobrý den. Dovolte mi, abych uvedl návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s další elektronizací postupů orgánů veřejné moci. Ten návrh zákona představuje další krok v rozvoji právního rámce eGovernmentu v České republice. V prvé řadě navazuje na novou koncepci využívání údajů uvedených v informačních systémech veřejné správy, kterou přináší zákon o právu na digitální služby.

Tato změna se týká 144 právních předpisů, jejichž součást tvoří ustanovení s výčtem údajů, které mohou orgány veřejné moci využívat pro výkon své agendy z informačních systémů veřejné správy a které je potřeba pro dosažení cílů koncepce zrušit. Množiny využitelných údajů budou nově stanovovány nikoliv zákony upravujícími jednotlivé agendy, nýbrž operativněji v rámci procesů registrace jednotlivých agend podle zákona o zákonných registrech.

Tím se výrazně urychlí proces stanovování využitelných údajů a zefektivní samotné sdílení údajů založené na základě "obíhat mají data, nikoliv lidé".

Návrh zákona dále reaguje na doprovodné usnesení Sněmovny k návrhu zákona o právu na digitální služby číslo 789, kterým Sněmovna vyzvala vládu, aby v návrhu zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s další elektronizací postupů orgánů veřejné moci, mj. navrhla pravidla umožňující další rozšíření využití systému datových schránek, rozšíření a sdílení údajů vedených v základních registrech a systematické využívání cloud computingu v oblasti veřejné správy. Ministerstvo vnitra proto návrh zákona upravilo v intencích doprovodného usnesení Sněmovny a současně jej doplnilo o elektronizaci petičního práva, úpravu pravidel přihlašování do centrálního registru zbraní a úpravu pravidel vedení tzv. jmenných rejstříků ve spisové službě. Účinnost se navrhuje vzhledem k provázanosti se zákonem o právo na digitální služby od 1. února 2022. A na závěr připomínám, že původně návrh zákona obsahoval i další věcné změny, ale na základě široké politické shody byla příslušná ustanovení vyňata a cestou komplexního pozměňovacího návrhu byla včleněna do zákona o právu na digitální služby.

Děkuji vám za pozornost. (V sále panuje trvalý hluk.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Jižní Morava si od roku 2027 polepší v rozpočtu o 2,8 miliardy ročně

8:19 Hejtman Grolich: Jižní Morava si od roku 2027 polepší v rozpočtu o 2,8 miliardy ročně

Jihomoravský kraj dostal od ministerstva financí k připomínkování pozměněný návrh, který upravuje fi…