Ministr Hamáček: Opozice chce prostě svrhnout vládu

17.11.2018 6:34

Komentář na facebookovém profilu k aktuální politické krizi.

Ministr Hamáček: Opozice chce prostě svrhnout vládu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Hamáček, 1. místopředseda vlády, ministr vnitra, pověřen řízením ministerstva zahraničních věcí

Vím, že všichni čekáte na reakci. Jsme v situaci, která vyžaduje rozhodnutí s chladnou hlavou a která hlavně nesmí poškodit Česko. Nebudu tedy podléhat tlaku a hysterii.

Všichni víme, že se nacházíme v krizi. Tu ale žádným způsobem nezpůsobila ČSSD. Přesto se nás velmi úzce týká a dopadá i na nás. Jde o velmi vážnou kauzu, v níž se každým okamžikem objevují nové skutečnosti. Některé nabírají až těžko uvěřitelných rozměrů. Ani dnes proto nemůžeme vyloučit, že dojde k dalším změnám, na které budeme nuceni reagovat. Jako ministr vnitra nedovolím, aby se informace, které se objevují, řádně neprověřily. Je to má povinnost. Potvrdí-li se podezření, odejdu z vlády. Vyšetřování je teď ale v rukách policie, které plně důvěřuji. I to je důvod, proč jsem chtěl čas, abych se k situaci mohl postavit rozumně a neutíkat před prvním velkým problémem. Mám v tom podporu od našich poslanců.

Není pro mě teď nic důležitějšího, než aby se vše důsledně vyšetřilo. Jestli někdo potřebuje klid na práci, je to právě policie. Musíme zajistit, aby se všechna podezření potvrdila nebo vyvrátila. Musíme udělat vše pro to, aby se vyšetřovalo bez tlaku a nezávisle. Nedokážu si představit, že by na pozici ministra vnitra měl přijít "nominant" za hnutí ANO nebo dokonce snad někdo z SPD.

Je stále na stole i odchod z vlády? Samozřejmě! Zvažovali jsme a musíme zvažovat všechny možnosti. Jenže když jsem se zeptal opozice, jaký má plán, žádný konkrétní neexistuje. Chce prostě svrhnout vládu. Představa, co bude dál, není. Burcovat lid a vytvářet protestní atmosféru není teď to, co pomůže našemu státu. Ale chápu ji. Naprosto. Chci ale zabránit nestabilitě státu, kterou jsme tu měli 8 měsíců, než jsme se konečně dohodli na společné vládě. I když odchod z vlády v této situaci považujeme za politickou hloupost, stále je ve hře. Musíme ale počítat s tím, že náš odchod by způsobil pouze to, že by se ministrem vnitra stal buď někdo z hnutí ANO nebo SPD. Fakt si myslíte, že by to nezkomplikovalo vyšetřování kauzy Čapí hnízdo?

Věřím, že voliči naše kroky pochopí a podpoří naši snahu o vyřešení nastalé krize. Prosazovaní programu ČSSD je pro mě hlavní prioritou. Protože kvalita života lidí v Česku je to hlavní.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Považuji to vůči občanům za neobhajitelné

11:04 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Považuji to vůči občanům za neobhajitelné

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zastavení diskuse ohledně změny občanského zákoníku…