Ministr Hamáček: Pokud policisté a strážníci porušení odhalují, měli by mít právo je taky postihovat

05.04.2020 6:32

Vláda schválila návrh Ministerstva vnitra, aby policisté i obecní strážníci mohli porušování krizových opatření pokutovat přímo na místě blokovou pokutou do výše 10 tisíc korun. Řešení postihu ve správním řízení se ukázalo jako neefektivní a zdlouhavé.

Ministr Hamáček: Pokud policisté a strážníci porušení odhalují, měli by mít právo je taky postihovat
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Jan Hamáček (ČSSD)

Návrh teď musí projednat Parlament. Má jít o dočasnou pravomoc při porušení opatření nařízených v souvislosti s koronavirem podle krizového zákona a mimořádných opatření Ministerstva zdravotnictví. „Lidem dnes za porušení nařízení hrozí na papíru drakonické pokuty. V reálu ale jejich vymáhání ve zdlouhavém správním řízení nefunguje. Pokud policisté a strážníci porušení odhalují, měli by mít právo je taky postihovat,“ vysvětlil ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Podle Jana Hamáčka je skvělé, že lidé nařízení v absolutní většině dodržují, nejen události z víkendu však ukázaly, že vymáhání jednotlivých excesů není efektivní. „Policie nebude stát v lese za stromem a pokutovat osamělého cyklistu bez roušky. Jde nám o rychlý postih evidentních porušení s rizikem možného přenosu infekce,“ upřesnil ministr vnitra s tím, že ukázkovým případem, kdy by policie měla pokutu udělit, je např. skupinové popíjení alkoholu na předzahrádkách či v parcích.

„Nařízení komplikují život každému z nás, ale nezavedli jsme je pro nic za nic. Žádám proto ještě o trpělivost,“ dodal Jan Hamáček.

Posílení vymahatelnosti

Prohřešky dle správního řízení dnes řeší buď hygienické stanice, nebo příslušné správní úřady, které mají nedostatečné kapacity. Zákon proto posílí vymahatelnost práva. Ulehčí také správním orgánům od administrativní zátěže a obviněným z přestupku odpadnou náklady a povinnosti spojené s klasickým správním řízením.

Vláda bude žádat o projednání ve zkráceném jednání v rámci stavu legislativní nouze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

10:21 Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

Klimatická změna, přijetí eura nebo svoboda volného pohybu – témata, o kterých ve Sněmovně u výročí …