Ministr Havlíček: Daří se nám odstraňovat překážky při plánování a výstavbě sítí vysokorychlostního internetu

16.09.2021 4:33

Jak je to s výstavbou sítí pro vysokorychlostní internet? Zpráva o plnění akčního plánu schválena, Sněmovna projedná zákon o elektronických komunikacích.

Ministr Havlíček: Daří se nám odstraňovat překážky při plánování a výstavbě sítí vysokorychlostního internetu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Havlíček, místopředseda vlády a ministr průmyslu a obchodu

Zprávu o naplňování Akčního plánu 2.0 k provedení nedotačních opatření pro podporu plánování a výstavby sítí elektronických komunikací schválila vláda.

Anketa

Jste pro povinné očkování seniorů proti covidu-19?

26%
71%
hlasovalo: 42409 lidí

Připravilo ji Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) a mimo jiné z ní vyplývá, že se překážky při plánování a výstavbě sítí vysokorychlostního internetu (VRI) daří odstraňovat. Dalším krokem k usnadnění rozvoje VRI je novela zákona o elektronických komunikacích, kterou se má tento týden zabývat Poslanecká sněmovna.

„Akční plán jsme připravili v roce 2019, jako materiál s konkrétními kroky, jak urychlit výstavbu sítí pro vysokorychlostní internet v České republice,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček a dodává: „Velice mě těší, že - jak ukazuje tato zpráva – je po dvou letech zřejmé, že se nám daří odstraňovat překážky při plánování a výstavbě sítí vysokorychlostního internetu, což je základ pro rozvoj digitální ekonomiky a společnosti v České republice.“

„Některá z klíčových opatření pro efektivnější výstavbu se podařilo vtělit i do poslanci aktuálně projednávané novely zákona o elektronických komunikacích. Pokud legislativu tento týden Sněmovna schválí, bude to znamenat další zásadní stimul pro usnadnění investic do rozvoje vysokorychlostního internetu, “ říká náměstek ministra průmyslu a obchodu pro digitalizaci a inovace Petr Očko.

Během dvou let se z Akčního plánu 2.0 podařilo naplnit řadu bodů, další se postupně řeší - například aktuální dříve zmiňovanou novelou zákona o elektronických komunikacích. Jedním z už zavedených systémových opatření jsou například Broadband Competence Office (BCO). Tyto regionální kanceláře v úzké spolupráci se státními institucemi, samosprávou a poskytovateli internetu pomáhají s odstraňováním překážek rozvoje vysokorychlostního internetu přímo v jednotlivých krajích České republiky. Podrobnosti jsou k dispozici ZDE.

Naplňováním Akčního plánu se také vytváří základ pro to, aby se mohly realizovat strategické cíle Národního plánu obnovy. Ten pomůže s oživením české ekonomiky a napravováním hospodářských a sociálních škod způsobených pandemií koronaviru - podrobnosti ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…