Ministr Havlíček: Hnací silou vědy a výzkumu jsou lidé

25.11.2019 18:23

Národní cena vlády Česká hlava putuje letos do rukou světoznámého egyptologa a archeologa Miroslava Bárty.

Ministr Havlíček: Hnací silou vědy a výzkumu jsou lidé
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Karel Havlíček

Na galavečeru v neděli 24. listopadu 2019 převzal laureát toto nejvyšší vědecké vyznamenání od vicepremiéra Karla Havlíčka, který je zároveň místopředsedou vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace. Spolu s národní cenou byly uděleny další tři ceny Česká hlava v kategoriích Doctorandus, Invence a Industrie.

„Věřím, že člověk musí neustále hledat a nikdy nepropadat uspokojení. Archeologie a historie pro mě představují strategické obory tohoto století, protože popisují dynamiku společností a civilizací v celém průběhu jejich trvání. Pokud pochopíme zákonitosti jejich vnitřních procesů a adaptací na vnější podmínky, principy jejich vzestupů, pádů a regenerace, získáme nástroj k tomu, abychom prošli takzvaným sítem a vybudovali celoplanetární udržitelnou civilizaci. V tom vidím smysl svého cestování časem prostřednictvím vědy,“ doplnil profesor Bárta své poselství u příležitosti ocenění.

„Hnací silou vědy a výzkumu jsou lidé. Česká věda se posouvá, potřebujeme, aby šli do vědního prostředí také mladí lidé. Podstatným motivátorem mladé generace jsou přitom vzory, osobnosti, jejichž zásadní význam pro společnost usiluje naše národní cena zviditelnit. A pan profesor Bárta takovým velkým vzorem hodným následování a úcty bezesporu je,“ sdělil k volbě laureáta místopředseda vlády Karel Havlíček.

O ocenění Česká hlava

Národní cenu Česká hlava schvaluje jedenkrát ročně vláda České republiky na návrh Rady pro výzkum, vývoj a inovace. Cena je udělována od roku 2005 za mimořádné celoživotní výsledky a jejich mezinárodní význam v oblasti výzkumu a vývoje. S předáním národní ceny vlády je spojeno finanční ocenění ve výši 1 milion korun.

Profil laureáta

Prof. Mgr. Miroslav Bárta, Dr. je světově uznávaný vědec. Tento přední český egyptolog a archeolog se stěžejně zabývá vývojem starověkých civilizací a srovnáváním vývojových trendů komplexních společností v rámci dlouhých časových řad, bezpečnostními otázkami, změnami klimatu, historií vody a migrace. Jako specialista na dobu stavitelů pyramid působí prof. Bárta již od roku 1991 v Egyptě a dalších oblastech Blízkého Východu.

Miroslav Bárta je profesorem na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Zároveň je jejím prorektorem. Přednáší na vysokých školách v USA, západní Evropě, Austrálii, Africe i Japonsku. Byl držitelem W. K. Simpson chair na Americké univerzitě v Káhiře.

Profesor Bárta získal řadu významných ocenění. Jeho publikace Příběh Civilizace: Vzestup a pád stavitelů pyramid byla vyhlášena nejlepší vědeckou publikací za rok 2016.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.