Ministr Havlíček: Kompenzace pro gastronomické provozy se bude odvíjet od počtu zaměstnanců

18.12.2020 6:34

Stravovací zařízení dostanou 2,5 miliardovou pomoc z nového programu COVID - Gastro.

Ministr Havlíček: Kompenzace pro gastronomické provozy se bude odvíjet od počtu zaměstnanců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček

Nový program COVID – GASTRO na pomoc stravovacím zařízením, který připravilo Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO), schválila vláda. Pro gastronomický sektor jsou v něm aktuálně k dispozici 2,5 miliardy korun. Podpora se bude týkat období od 14. října do 31. prosince 2020 s výjimkou období od 3. prosince do 17. prosince 2020, kdy stravovací zařízení mohla díky 3. stupni Protiepidemiologického systému (PES) otevřít.

Anketa

Chcete, aby vláda přes Vánoce a Silvestra otevřela hospody?

32%
68%
hlasovalo: 21165 lidí

„Kompenzace pro gastronomické provozy, kterou jsme připravovali ve spolupráci s oborovými organizacemi, určená pro všechny majitele restaurací, se bude odvíjet od počtu zaměstnanců. Za každého zaměstnance na plný úvazek a pracovníky, kteří s podnikateli (OSVČ) spolupracují, bude možné čerpat 400 korun na den. Kromě toho bude možné tuto pomoc kombinovat s dalšími dotacemi a kompenzacemi pro podnikatele jako je COVID – nájemné, dotace na mzdy z programu Antivirus apod.,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček a dodává: „Nový program počítá s tím, že podpoří gastronomický sektor po dobu 64 dnů. Pokud například o dotaci požádá zařízení s deseti zaměstnanci na hlavní pracovní poměr, dostane provozovatel 4 000 korun za den, tedy 120 tisíc korun za měsíc, za celé období pak 256 tisíc korun.“

Program COVID - Gastro bude spravovat MPO, dotace se bude poskytovat podle zákona č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech. „Žádosti bude možné podávat prostřednictvím informačního systému MPO dostupného přes webové stránky www.mpo.cz, na který jsou už tito podnikatelé zvyklí z programu COVID - nájemné Potřebnou výzvu zveřejníme po ukončení nouzového stavu, doba na podání žádosti bude nejméně 30 dnů,“ říká ředitel odboru podnikatelského prostředí a obchodního podnikání MPO Pavel Vinkler.  

Na pomoc z programu COVID – Gastro bude mít nárok každý podnikatel či provozovna, která se zabývá gastronomickou činností. Podporu bude možné kombinovat i s jinými dotacemi a kompenzacemi pro podnikatele, které v souvislosti s koronavirem přijala vláda.

Pro úplnost: Gastronomický sektor může rovněž čerpat podporu z programu COVID – Nájemné a využít také 100% kompenzaci mezd. V kontextu s ubytováním je také k dispozici program COVID – Ubytování. Přehled veškeré pomoci v souvislosti s koronavirem pro firmy a OSVČ najdete na webu MPO ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Rakušanův a Fialův migrační pakt není lék, který EU vyléčí, ale jed

15:06 Babiš (ANO): Rakušanův a Fialův migrační pakt není lék, který EU vyléčí, ale jed

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.