Ministr Havlíček: Na MPO selhali nejen odpovědní manažeři, ale rovněž tehdejší kontrolní mechanismy

14.11.2019 15:05

MPO podá v souvislosti s kampaní propagující OPPI trestní oznámení. Vzniklou škodu chce vymáhat soudně.

Ministr Havlíček: Na MPO selhali nejen odpovědní manažeři, ale rovněž tehdejší kontrolní mechanismy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Karel Havlíček

Trestní oznámení pro podezření ze spáchání trestného činu v souvislosti s kampaní na podporu Operačního programu podnikání a inovace (OPPI) chce podat Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO). Kampaň, která se týkala programového období 2007 až 2013 a měla zviditelnit operační program, stála téměř 360 milionů korun. Z toho má MPO kvůli pochybením, k nimž v minulosti došlo, poukázat finančnímu úřadu daňový odvod, zjednodušeně pokutu, ve výši 90 milionů korun. MPO se o ní dozvědělo letos na podzim. Proto nyní chystá trestní oznámení a vzniklou škodu chce vymáhat soudně.   

Kampaní na OPPI se v roce 2014 zabýval audit Ministerstva financí. Zjistil závažná pochybení s finančním dopadem převyšujícím 65 milionů korun. Při využití opčního práva v jednacím řízení bez uveřejnění nebyla dodržena závazná ustanovení zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách. Na základě toho Finanční úřad pro hlavní město Prahu provedl na MPO daňovou kontrolu. Začala koncem roku 2015, přičemž ve výsledné zprávě z roku 2017 se ministerstvu ukládá povinnost uhradit odvod za porušení rozpočtové kázně v hodnotě celé kampaně, tedy 360 milionů Kč.  A to z důvodu porušení zásady zákazu diskriminace při výběru dodavatele. Zjednodušeně by se dalo říct, že zadávací dokumentace veřejné zakázky měla být napsána tak, aby podmínky splnil pouze jeden uchazeč. Po jednání s Generálním finančním ředitelstvím (GFŘ) se daňový odvod za pochybení snížil na 90 milionů korun. MPO, které rozhodnutí GFŘ s významným finančním dopadem do rozpočtu obdrželo letos na podzim, nyní chystá trestní oznámení. A vzniklou škodu chce vymáhat soudně.

„Vůbec nechápu, jak bylo možné tímto způsobem s evropskými dotacemi nakládat. NA MPO selhali nejen odpovědní manažeři, ale rovněž tehdejší kontrolní mechanismy. A je nemyslitelné, aby za chyby konkrétních lidí platilo MPO, tedy stát. Proto jsem hned poté, co finanční úřad vyměřil daňový odvod za chyby z minulosti, zadal, aby se učinily všechny potřebné kroky vůči těm, kteří chyby zapříčinili,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

reklama

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondra (ODS): Podařilo se mi udržet spalováky ve hře

8:09 Vondra (ODS): Podařilo se mi udržet spalováky ve hře

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu strany ke zmírnění normy Euro 7