Ministr Havlíček: Nejcitlivějším sektorem EU, který vyžaduje posílení, je bezesporu zdravotnictví

23.03.2021 10:01

Místopředseda vlády Karel Havlíček na neformální Radě pro konkurenceschopnost podpořil posilování otevřené strategické autonomie EU

Ministr Havlíček: Nejcitlivějším sektorem EU, který vyžaduje posílení, je bezesporu zdravotnictví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček

Jak posílit strategickou autonomii Evropské unie? Identifikovat a odstranit závislost na dodávkách kritických technologií, komponent a produktů ve strategických sektorech.

Anketa

Byl by Ivan Bartoš dobrý premiér?

1%
97%
2%
hlasovalo: 21204 lidí

Téma jednání ministrů pro vnitřní trh a průmysl. „Je zcela na místě podpořit vlastní kapacity a investice v EU na výrobu vakcín, léčiv, mikročipů a dalších strategických výrobků. Zároveň se musí zachovat otevřený přístup k obchodním partnerům, diverzifikovat dodávky a ve spolupráci s partnery prosazovat volný mezinárodní obchod,“ řekl vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Členské státy na Radě pro konkurenceschopnost (COMPET) podpořily identifikaci sektorů průmyslu, ve kterých se musí posílit odolnost EU. „Klademe velký důraz na diverzifikaci zdrojů a obchodních toků, proto podporujeme rozšíření unijní sítě obchodních dohod,“ zdůraznil Karel Havlíček. Česká republika také podpořila fakt, že se má na Radě pro konkurenceschopnost diskutovat o nekalých subvencí ze třetích zemí. „Je však nutné zdůraznit, že úsilí více kontrolovat subvence ze třetích zemí nesmí mít negativní dopad na vnitřní trh, politiku hospodářské soutěže a zvyšování administrativní zátěže evropských firem,“ upřesnil místopředseda vlády ČR Havlíček.

„Nejcitlivějším sektorem EU, který vyžaduje posílení, je bezesporu zdravotnictví,“ řekl dále Karel Havlíček a dodal: „Dostupnost a bezpečnost dodávek léčivých přípravků ve světle pandemie je nejen klíčem k zajištění zdravotní péče pro občany v EU, ale také cestou, jak snížit zranitelnost Unie.“  Stejně tak se většina členských států včetně ČR vyslovila pro posílení kybernetické bezpečnosti EU jako neopominutelného pilíře digitální transformace.

V oblasti průmyslové transformace ČR vnímá jako zásadní budoucnost například výrobu mikročipů či baterií. „Příkladem dobré praxe a cestou, jak posílit strategickou autonomii v oblasti baterií, může být naše iniciativa na vybudování takové výrobní továrny. Jednáme o ní se zástupci automobilek,“ uzavřel místopředseda vlády Havlíček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.