Ministr Herman: Design není jen estetickou záležitostí

21.03.2017 18:29

Již jedenáctý ročník Cen Czech Grand Design bude vyhlášen 21. března 2017 ve Stavovském divadle. Slavnostního večera se zúčastní také ministr kultury Daniel Herman, který předá jednu z hlavních cen.

Ministr Herman: Design není jen estetickou záležitostí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Daniel Herman

Ceny Czech Grand Design jsou hlavním oborovým oceněním na poli designu v České republice. Udílejí se od roku 2006; ty letošní budou opět v kategoriích Designér roku, Módní designér roku, Grafický designér roku, Designér šperku roku, Fotograf roku, Výrobce roku, Obchod roku a Objev roku. Novinkou 11. ročníku je kategorie Ilustrátor roku. Nominace na letošní ceny Czech Grand Design obdrželo 116 autorů a designérských studií.

Vítězné projekty se představí prodejní výstavou Czech Grand Design Best of od 30. března do 2. dubna 2017. Výběr nejlepších prací v autorských kategoriích bude k vidění ve Ville Pellé v Praze 6, která nabídne kromě výstavy také doprovodný program pro návštěvníky a pop up shop nejlepšího českého designu.

„Blahopřeji všem vítězům a nominovaným. Celý projekt této soutěže je jistě zajímavou příležitostí, jak každoročně seznámit širokou veřejnost s mimořádnými činy v oblasti designu, medializovat a ocenit práci konkrétních tvůrců. Je myslím nesmírně důležité šířit mezi širokou veřejností povědomí o tom, jak důležitý design je, jak výrazně může ovlivnit život každého jedince. Mám za to, že design není jen estetickou záležitostí, ale že pomáhá řešit sociální či ekologické problémy, zdravotní handicapy jednotlivců a originálním, specifickým způsobem odstraňuje diskriminaci,“  řekl Daniel Herman.

Základním motivem založení Výročních cen AD ČR a hodnotícího orgánu Akademie designu ČR (volného seskupení teoretiků, kurátorů, kritiků a publicistů z oblasti designu) je snaha pravidelně oceňovat a představovat veřejnosti konkrétní tvůrce a jejich produkty a oceněné vybírat bez nutnosti přihlášení se a na základě hodnocení co nejširšího spektra odborníků.

Více o Cenách Czech grand Design ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Kuba: Letiště se nám v loňském roce podařilo rozhýbat a rozlétat

8:19 Hejtman Kuba: Letiště se nám v loňském roce podařilo rozhýbat a rozlétat

Cestovní kancelář Čedok přidává na zimní sezonu první destinaci z Českých Budějovic. Z jihočeského l…