Ministr Herman: Je krásné, že se prezidentu Havlovi na Ukrajině dostává takové cti

16.12.2016 16:10

Pracovní návštěvu Ukrajiny zahájil ve čtvrtek Daniel Herman v Kyjevě, kde se setkal s představiteli ukrajinského kulturního života.

Ministr Herman: Je krásné, že se prezidentu Havlovi na Ukrajině dostává takové cti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Daniel Herman

V dopoledních hodinách za účasti ministra kultury Ukrajiny pana Jevhena Nyščuka, náměstka starosty Kyjeva,  představitelů ukrajinského parlamentu a dalších hostů, odhalil  Daniel Herman  pamětní plaketu na bulváru, který je od letošního listopadu nově pojmenován  po Václavu Havlovi. O jeho přejmenování rozhodli  kyjevští zastupitelé. Bulvár Václava Havla  se  nachází  v Solomenském obvodu v západní části ukrajinské metropole. Při slavnostním ceremoniálu poděkoval ministr Herman všem přítomným a v krátkém proslovu připomněl odkaz  Václava Havla, jeho postoje a vztah k Ukrajině.

„Václav Havel vždy s vaší zemí hluboce prožíval vše, co se zde  odehrávalo. Dnes, když Ukrajina bojuje za demokracii, je jeho poselství aktuálnější než kdy jindy. Prezident Havel podporoval Ukrajinu na cestě ke svobodě, zdůrazňoval vždy, že má právo na to rozhodovat sama o sobě a o svém budoucím směřování, i svobodně se rozhodnout o tom, čeho chce dosáhnout. Je krásné, že se prezidentu Havlovi zde u Vás dostává takové cti. Chci poděkovat všem, kteří iniciativu pojmenování bulváru po prvním prezidentu České republiky a ideu odhalení jeho plakety zde uvedli v život. Velice si toho vážím,“ uvedl Daniel Herman.

Po odhalení pamětní plakety na bulváru Václava Havla odjel český ministr kultury  do komplexu  chrámu sv. Sofie v Kyjevě. Tato pozoruhodná stavba je nejstarším zachovaným chrámem na Ukrajině. Díky své unikátní mozaikové a freskové výzdobě z 11. století o celkové rozloze 260 m2 je nejkompletnějším a nejzachovalejším celkem tohoto typu na světě vůbec. Patří k nejvýznačnějším křesťanským chrámům středověku. V roce 1990 byl společně s Kyjevsko-pečerskou lávrou zařazen do prestižního seznamu světového dědictví UNESCO. Zde se Daniel Herman setkal s náměstkyní ministra kultury Ukrajiny paní Tamarou Mazurovou; hlavním bodem jejich setkání byl podpis Ujednání o spolupráci v oblasti kultury mezi oběma zeměmi do roku 2020. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…