Ministr Herman: Společná nominace výrazného řemeslného umu je příkladem historické provázanosti našich kultur

20.03.2017 21:50

Daniel Herman je na pracovní návštěvě Vídně.

Ministr Herman: Společná nominace výrazného řemeslného umu je příkladem historické provázanosti našich kultur
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Daniel Herman

Hlavním bodem ministrovy cesty je slavnostní podpis nadnárodní nominace Technologie výroby modrotisku pro zápis na Reprezentativní seznam nemateriálního kulturního dědictví lidstva.

Na vypracování nominace se podílel mezinárodní expertní tým složený ze zástupců pěti zemí. Pod vedením rakouské komise pro UNESCO se na ní podílelo Maďarsko, Slovensko, Česko, Rakousko a Německo. Slavnostní podpis nominace proběhl v pondělí v 11 hodin v budově rakouského Ministerstva kultury a umění ve Vídni. S

„Děkuji mezinárodnímu pracovnímu týmu, který se s náročnou přípravou celého projektu skvěle vypořádal a nachystal nesmírně kvalitní nominační dokumentaci. Společná nominace výrazného řemeslného umu a lidské tvořivosti vlastní pěti sousedícím evropským zemím je příkladem historické provázanosti našich kultur také na základě obdivuhodného umění našich předků navzdory rozdílným jazykům. Jsem velmi rád, že nominaci vyjádřili podporu a spolupracovali na ní nositelé tohoto unikátního kulturního prvku ze všech zúčastněných zemí,“ uvedl Daniel Herman.

Daniel Herman v rámci své pracovní cesty navštíví také Muzeum užitého umění MAK ve Vídni, kde si prohlédne výstavu DAS GLAS DER ARCHITEKTEN. Wien 1900 – 1937. Zhlédne také velkou retrospektivní výstavu s názvem Egon Schiele v Albertině  i expozici Seine Freiheit, unsere Freiheit – Václav Havel und das Burgtheater ve vídeňském Theatermuseu, kterou podpořil Státní fond kultury ČR. 

Prohlédne si i výstavu Maria Theresia ve Wagenburgu, dále expozici Allana Sekuly Okeanos a setká se s lichtenštejnskou velvyslankyní J. E. p. Marií-Piou Kothbauer. V pondělí se ministr Herman sejde s českým velvyslancem v Rakousku Janem Sechterem a navštíví rakouskou Národní knihovnu, která se zasloužila o vrácení knih, zabavených ve Vídni v období nacistického režimu, zpět do České a Slovenské republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…