Ministr Herman: Všichni víme, že filmový materiál musíme chránit před vlivy prostředí

19.06.2017 5:30

Daniel Herman se zúčastní otevření nového depozitáře Národního filmového archívu.

Ministr Herman: Všichni víme, že filmový materiál musíme chránit před vlivy prostředí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Daniel Herman

Slavnostní otevření nového depozitáře NFA se uskuteční v pondělí 19. 6. 2017 od 10 hodin za přítomnosti Daniela Hermana, ředitele NFA Michala Breganta, hejtmanky Středočeského kraje a zástupců obce Hradištko.

Stavba depozitáře byla financována z programu Péče o národní kulturní poklad a nachází se  v obci Hradištko v okrese Praha-západ na parcele stávajících depozitářů NFA ze 70. a 90. let.  Na 1 820 m2 zastavěné plochy a 21 500 m3 obestavěného prostoru bude uschováno až 100 miliónů metrů filmu. Nový depozitář  poskytne bezpečné útočiště především nehořlavým barevným filmům československé a české kinematografie, a to od padesátých let po současnost. Uloženy zde budou ale také zabezpečovací materiály ke starším snímkům na nehořlavých materiálech, mimo jiné k filmům Hermíny Týrlové, Jiřího Trnky nebo Karla Zemana. V ochranném prostředí bude uloženo na 45 000 rozmnožovacích materiálů a 15 000 vzácných kopií. Kromě filmů se do depozitáře stěhují i písemnosti, plakáty a skleněné fotografické negativy.

„Národní filmový archiv patří k nejstarším a nejdůležitějším filmovým archivům na světě jak rozsahem tak  i velikostí  a významem  jeho sbírek a fondů. Všichni víme, že filmový materiál musíme chránit před vlivy prostředí, a tomu  nové  řešení  budovy odpovídá. Jsem přesvědčen, že nový depozitář umožní v těch nejprofesionálnějších podmínkách uchovat pro budoucnost naše úžasně rozmanité filmové dědictví,“ řekl ministr kultury Herman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

4:31 KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

Ministerstvo práce a sociálních věcí vedené zemědělcem Marianem Jurečkou plánuje od příštího roku sj…