Ministr Herman uvedl do funkce novou ředitelku Památníku Lidice

01.04.2017 9:17

Mgr. Martina Lehmannová se funkce ujímá od 1. dubna 2017.

Ministr Herman uvedl do funkce novou ředitelku Památníku Lidice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Daniel Herman

Mgr. Martina Lehmannová po studiích na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity pracovala v institucích umělecky i historicky zaměřených. V Moravské galerii v Brně i v Uměleckoprůmyslovém museu v Praze se odborně i organizačně podílela na přípravě řady stálých expozic a tuzemských i mezinárodních výstavních projektů, je autorkou odborných i populárních publikací s uměleckou i historickou tematikou. S odbornou činností Památníku Lidice se postupně blíže seznamovala již od roku 2004 v rámci participace s odbornými subjekty, dále pak z pozice členky Českého výboru ICOM, v roce 2015 z pozice jeho předsedkyně.

Martina Lehmannová uvedla: „Památník Lidice je místem připomínající tragickou událost 2. světové války. Zároveň je ale místem vyzařující obrovskou energii bojovat proti nepřízni osudu. Do třetice je místem smíření a odpuštění. Tato poselství je nutné předávat. Památník Lidice k tomu má řadu nástrojů. Velmi významné jsou i aktivity pro děti.“

Ministr kultury a ředitelka památníku využili příležitost seznámit se s průběhem zasedání poroty 45. ročníku Mezinárodní dětské výtvarné výstavy. Tyto a další akce budou dle sdělení Martiny Lehmannové rozvíjeny; dále se chce zaměřit na rozvoj mezinárodních aktivit v dalších oborech a také hodlá více zapojit Památník Lidice do mezinárodních muzejních struktur.

"Těším se na spolupráci s paní ředitelkou a přeji jí hodně zdaru v její práci. Brzy sem znovu zavítám, protože na přelomu května a června čeká památník otevření nové expozice Lidického domku a reinstalace děl v galerii,“ uvedl ministr Herman při setkání.

Dle nové ředitelky by se výstavní aktivity měly také rozšířit o projekty, které Památníku i obci pomohou lépe „poznat sebe sama“, tedy architekturu památníku, nových Lidic, památníku v Ležákách. Jejich vzniku zasvětily velké části životů přední osobnosti české kulturní scény, jejichž tvorba ale zdaleka není tak známá, jak si zaslouží.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

8:04 Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k chudobě a ukrajinským uprchlíkům.