Ministr Hladík: Řízení záchranných a likvidačních prací při havárii přísluší HZS

01.03.2024 12:12

Projev na 94. schůzi Poslanecké sněmovny 1. března 2024 k vodnímu zákonu

Ministr Hladík: Řízení záchranných a likvidačních prací při havárii přísluší HZS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL)

Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, páni poslanci, krásné dobré dopoledne.

Dovolte mi, abych vám ve stručnosti uvedl návrh zákona, kterým se mění zákon č. 254 o vodách a o změně některých zákonů. Předkládaná novela zákona reaguje na dosavadní zkušenost, praxi ve vztahu především k řešení havárií.

Anketa

Která vládnoucí strana zatím nejvíce prospěla České republice?

2%
3%
0%
92%
0%
0%
3%
hlasovalo: 49978 lidí

Návrh zákona je předkládán v souladu s programovým prohlášením vlády, jde především o naplnění závazku: Provedeme důkladnou revizi právních předpisů v oblasti šetření, likvidace ekologických havárií a nakládání s toxickými nebezpečnými látkami a předložíme příslušné změny zákonů včetně zpřísnění pokut za poškozování životního prostředí, aby vycházely z potenciální škody.

Cílem návrhu je tedy komplexní právní úprava reagující na fenomén havárie na vodách a s využitím poznatku z praxe zajistit, aby bylo do budoucna možné případné havarijní situace, selžou-li preventivní prvky ochrany, efektivně řešit.

Nově se tedy v zákoně zakotvuje především povinnost kontinuálního sledování vypouštění odpadních vod, zavádí registr výustí ze zdrojů znečištění, upřesňuje ohlašovací povinnost při havárii, výslovně stanoví, že řízení záchranných a likvidačních prací při havárii přísluší Hasičskému záchrannému sboru České republiky, který postupuje podle zákona o integrovaném záchranném systému.

Rozšiřuje šetření havárií, příčin havárie, likvidace jejich následků, stanoví najisto příslušnost krajských úřadů k šetření havárií, znovu zavádí možnost schvalování provozních řádů u vybraných vodních děl vodoprávními úřady a v návaznosti na uvedené změny také upravuje sankční ustanovení.

Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: MPO posílí inovace, v nové výzvě je připravena miliarda korun

8:05 Ministr Síkela: MPO posílí inovace, v nové výzvě je připravena miliarda korun

Ministerstvo průmyslu a obchodu vyhlásilo II. výzvu aktivity Inovace Operačního programu Technologie…