Ministr Hladík: Zavedením institutu jednotného environmentálního stanoviska dojde ke zjednodušení

24.03.2023 12:04

Projev na 53. schůzi Poslanecké sněmovny 24. března k vládnímu návrhu zákona o jednotném environmentálním stanovisku.

Ministr Hladík: Zavedením institutu jednotného environmentálního stanoviska dojde ke zjednodušení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) představil čerstvá data k programu Nová zelená úsporám Light a další novinky týkající se energetických úspor a energetického poradenství

Vážený pane místopředsedo, vážené poslankyně, vážení poslanci, krásné dobré ráno. Já vás chci také osobně pozdravit, protože to je tady moje poprvé a hned naostro ve třetím čtení zákona o jednotném environmentálním stanovisku.

V souladu s vládním programovém prohlášením, ve kterém je uveden závazek vlády zavést institut jednotného environmentálního povolení si dovoluji přednést třetí čtení vládního návrhu zákona o jednotném environmentálním stanovisku a vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákona v souvislosti s přijetím jednotného environmentálního stanoviska.

Návrhy obou zákonů byly zpracovávány, dosud projednávány běžně s návrhem novely stavebního zákona. A musím ocenit tu intenzivní práci, které jsem byl také poslední měsíce účasten. Jejich společným cílem je zrychlení a zefektivnění stavebního řízení za současného zachování potřebné odbornosti a schopnosti plnohodnotně hájit veřejný zájem na ochraně životního prostředí jako celku a přispět k udržitelnému rozvoji. Zavedením institutu jednotného environmentálního stanoviska dojde ke zjednodušení a zpřehlednění vydávání správních úkonů v oblasti životního prostředí, a tím i ke zjednodušení a k zrychlení stavebního řízení jako celku.

Návrh zákona o jednotném enviromentálním stanovisku představuje procesní integraci na úseku ochrany životního prostředí a zavádí tak jednotné enviromentální stanovisko JES ve formě závazného stanoviska, a to pro všechny záměry povolované ze stavebního zákona, ať už jde o zákony vyžadující EIA nebo ostatní záměry, které podléhají posouzení vlivu na životní prostředí a následně jsou povolovány podle jiného než stavebního zákona.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci. Považuji ten zákon za poměrně velký průlom spolu samozřejmě se stavebním zákonem v integraci, digitalizaci, zjednodušení a zpřehlednění stavebního řízení jako celku. Díky moc za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Farský (STAN): Můžeme si dovolit dál ignorovat potenciál geotermální energie?

19:05 Farský (STAN): Můžeme si dovolit dál ignorovat potenciál geotermální energie?

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k geotermálnímu projektu Ringen v Litoměřicích