Ministr Hüner: Případný prodej hutí nesmí mít negativní dopad na zaměstnanost

11.04.2018 7:32

Ministr Tomáš Hüner si na příští úterý pozval generálního ředitele ArcelorMittal Ostrava Ashoka Patila

Ministr Hüner: Případný prodej hutí nesmí mít negativní dopad na zaměstnanost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu v demisi Tomáš Hüner

Ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner se intenzivně věnuje situaci se společností ArcelorMittal Ostrava. A to od první chvíle, co firma minulý pátek informovala o záměru prodat ostravské hutě. Pokud by k transakci došlo, je podle Hünera důležité, aby hutě koupil kredibilní partner z oboru a nebyl ohrožen nikdo z více než sedmi tisíc zaměstnanců. Ministr bude o dané věci jednat s vedením ArcelorMittal Ostrava a představiteli odborů už příští týden v úterý, první pracovní setkání k tématu se zástupci hutí a ministerstva se uskuteční tento čtvrtek.

„Od okamžiku, kdy jsem se dozvěděl o záměru prodat ostravské hutě, jsem kontinuálně v kontaktu s předsedou ČMKOS. Moje priorita je jasná, případný prodej nesmí mít negativní dopad na zaměstnanost v Ostravě a v celém Moravskoslezském kraji. Hledáme cesty, jak toho společně docílit. AMO v současné době zaměstnává na sedm tisíc lidí a je velmi důležité zaměstnance uklidnit a celou věc odpovědně a transparentně řešit. Aby lidé měli nejen informace, ale hlavně garantovanou práci,“ říká ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner a připomíná: „ArcelorMittal Ostrava je klíčovým zákazníkem OKD, které od 1. dubna převzal stát. Jakýkoli negativní vývoj v ostravských hutích bude mít přímý dopad na už tak složitou situaci v této těžařské firmě.“

Ministr připomněl, že o prodeji ještě není rozhodnuto, čeká se na vyjádření Evropské komise, které zřejmě padne v květnu i v souvislosti s plánovanou akvizicí světového výrobce oceli v Itálii. Tomáš Hüner chce, aby jednotlivé kroky ArcelorMittal byly s MPO průběžně konzultovány. Zároveň chce navázat na dosavadní jednání mezi AMO a státem o rozvoji a výstavbě nových technologií šetrných k životnímu prostředí, které by i při možné změně vlastníka měly pokračovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Dálnice stavíme a připravujeme nejrychleji v historii

10:21 Premiér Fiala: Dálnice stavíme a připravujeme nejrychleji v historii

Páté jednání Vládního výboru pro strategické investice 22. dubna 2024 se týkalo především financován…