Ministr Hüner: Řešit vnitrostátní problémy pomocí zákazů či omezení je krátkozraké

08.06.2018 16:33

Komisařka pro vnitřní trh, průmysl, podnikání a malé a střední podniky Elżbieta Bieńkowská navštívila v rámci oslav 25. výročí vnitřního trhu Prahu, aby na Ministerstvu průmyslu a obchodu diskutovala s ministrem průmyslu a obchodu Tomášem Hünerem o budoucnosti vnitřního trhu. Na konferenci nazvané „Vnitřní trh: včera, dnes a zítra“ se shodli na tom, že protekcionistické tendence v Evropě škodí celé evropské ekonomice.

Ministr Hüner: Řešit vnitrostátní problémy pomocí zákazů či omezení je krátkozraké
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu v demisi Tomáš Hüner

Na akci vystoupila řada dalších prominentních řečníků včetně prezidenta Hospodářské komory ČR Vladimíra Dlouhého, předsedy Českomoravské konference odborových svazů Josefa Středuly, místopředsedy Evropského parlamentu Pavla Teličky, státního tajemníka pro evropské záležitosti Aleše Chmelaře, nebo zástupce Evropské komise Roberta Strausse. Konference byla příležitostí, jak se retrospektivně podívat na to, jak obtížné bylo poskytovat služby v jiných evropských zemích před vstupem ČR do EU a také okomentovat současné výzvy. Mezi ně patří zejména protekcionistické tendence některých členských států EU.

„Řešit vnitrostátní problémy pomocí zákazů nebo omezení je krátkozraké a v delší perspektivě vždy škodlivé. Přeji si, abychom v Evropě více táhli za jeden provaz, protože vnitřní trh je jednou z našich největších globálních komparativních výhod. Je škoda střílet se do vlastní nohy tím, že si uvnitř EU budeme navzájem uzavírat národní trhy,“ říká ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner.

Komisařka Bieńkowská ve svém úvodním vystoupení reagovala v podobném duchu, když apelovala na členské státy, aby nebránili skutečnému rozvoji vnitřního trhu. „Za svou kariéru v Evropské komisi už jsem slyšela mnoho výmluv, proč nejsou členské státy nebo některé zájmové skupiny připraveny mít skutečné jednotný trh. Je to škoda, protože se tím připravujeme o mnoho výhod, které vnitřní trh přináší našim občanům, spotřebitelům i podnikatelům,“ uvedla eurokomisařka pro vnitřní trh, průmysl, podnikání a malé a střední podniky Elżbieta Bieńkowská.

Výstupem z konference je řada postřehů a doporučení pro nové období Evropské komise po roce 2019. Například patřil apel na zjednodušení pravidel na evropské a národní úrovni, stejně jako volání po dokončení volného trhu se službami, který dlouhodobě oproti volnému pohybu zboží zaostává.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Farský (STAN): Můžeme si dovolit dál ignorovat potenciál geotermální energie?

19:05 Farský (STAN): Můžeme si dovolit dál ignorovat potenciál geotermální energie?

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k geotermálnímu projektu Ringen v Litoměřicích