Ministr Jurečka: Kormoráni jsou přemnožení. Za škody rybářům vyplatíme 15 milionů

30.10.2015 6:30

Vláda tento týden schválila zcela nový program o kompenzacích za útoky kormoránů na rybí populaci, který vypracovalo Ministerstvo zemědělství. Ze svého rozpočtu tak Ministerstvo po souhlasu Poslanecké sněmovny bude moci letos rybářům vyplatit 15 milionů korun.

Ministr Jurečka: Kormoráni jsou přemnožení. Za škody rybářům vyplatíme 15 milionů
Foto: kdu.cz
Popisek: Marian Jurečka

„Kormoráni jsou dlouhodobě přemnožení na území celé České republiky. V rybářských revírech způsobují škody na všech druzích ryb. Proto budeme letos vyplácet rybářům až 500 korun na hektar vodní plochy, abychom jim nahradili ztráty,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Výši odškodného ministr předem projednal se zástupci rybářských svazů. Zatímco v minulých letech mohli rybáři dostat kompenzace od Ministerstva životního prostředí, v současnosti už to není možné, protože kormorán byl vyškrtnut ze seznamu zvláště chráněných živočichů. Odlov kormorána velkého je i nadále možný až po udělení výjimky orgány ochrany přírody. I přes jeho zvýšený odlov je ale populace kormorána velkého v celé Evropě stále neúnosně velká.

„Podpora, kterou jsme připravili, pomůže doplnit v rybnících a řekách oslabenou rybí osádku, zároveň tím podpoříme různorodost rybích společenstev,“ řekl ministr Jurečka.

Dotační program Podpora mimoprodukčních funkcí rybářských revírů pro rok 2015 poskytne rybářům prostředky z národních zdrojů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

6:16 Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Baťově kanálu.