Ministr Jurečka: Nemůžeme přihlížet tomu, že někdo chce vydělávat na lidech na okraji

22.05.2022 18:18 | Tisková zpráva

Ministr Jurečka v Moravskoslezském kraji navštívil terénní služby i vyloučenou lokalitu .

Ministr Jurečka: Nemůžeme přihlížet tomu, že někdo chce vydělávat na lidech na okraji
Foto: Screen FB KDU-ČSL
Popisek: Marian Jurečka na sjezdu KDU-ČSL

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) v průběhu svého pátečního výjezdu do Moravskoslezského kraje navštívil mimo jiné organizaci Strom života, která se zabývá terénními službami, Domov Duha zaměřený na služby pro seniory a zdravotně postižené, frýdeckomístecký Hospic, vyloučenou lokalitu v karvinském Předvoji nebo Armádu spásy, která ubytovává uprchlíky v Havířově. Zavítal také do místních firem, například do kopřivnické Tatry.

„Moravskoslezský kraj je v rámci republiky specifický. Jsou zde velké nároky na sociální služby, a to jak na terénní, tak i pobytové, které slouží například seniorům. Místní sociální pracovníci zde odvádí obrovský kus práce. Myslím, že i jejich zásluhou se celý tento region dlouhodobě pozvedá,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Ten už v brzkých ranních hodinách navštívil poskytovatele terénních služeb v Novém Jičíně – hospic Strom života. „Současným trendem je nechávat lidi, kteří vyžadují péči co nejdéle v jejich domácím prostředí, na které jsou zvyklí,“ uvedl ministr s tím, že právě Strom života pomáhá terénními službami v tom, aby lidé nemuseli trávit čas v ústavech, pokud to není nezbytně nutné. Další zastávkou v Novém Jičíně byl pak Domov duha, kde pečují o seniory a zdravotně postižené.

Ministr Jurečka zavítal i na polygon kopřivnické Tatry, kde se seznámil s aktuální nabídkou firmy. „Tatra je naše tradiční značka a velmi rád vidím, jak skvěle stále funguje její výroba. Osobně jsem se za volantem přesvědčil, že opravdu má pořád co nabídnout a patří mezi světovou špičku,“ podotkl Jurečka.

Frýdek Místek provozuje kamenný Hospic. „Slouží pro klienty v terminální fázi jejich onemocnění, poskytuje tedy kromě odlehčovacích a sociálně zdravotních služeb i paliativní péči, jejíž význam narůstá,“ řekl při návštěvě zařízení Jurečka. V Karviné, konkrétně části Předvoj, se nachází takzvaná sociálně vyloučená lokalita a tamní ulice Mírová je spojena s obchodem s chudobou. „Nemůžeme přihlížet tomu, že někdo chce vydělávat na lidech, kteří se dostanou na okraj společnosti. Lepší zacílení sociální podpory je nástrojem, který by tento nešvar měl vymýtit,“ poznamenal ministr při návštěvě této lokality. V Karviné navštívil také místní základní školu a v Havířově zase místní zařízení Armády spásy, kde je ubytovaná část občanů Ukrajiny, kteří museli utéct z domovů před válkou. V rámci výjezdu se Jurečka zúčastnil rovněž benefičního koncertu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čunek (KDU-ČSL): Náš stát se vzdal schopnosti se bránit

16:21 Čunek (KDU-ČSL): Náš stát se vzdal schopnosti se bránit

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důsledkům zrušení povinné základní vojenské služby