Ministr Jurečka: Nezcizitelnost státních lesů nemůže být bezvýjimečná

05.09.2017 21:21

Projev na 60. schůzi Poslanecké sněmovny dne 5. 9. 2017 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 289/1995 Sb., o lesích a o změně a doplnění některých zákonů (lesní zákon)

Ministr Jurečka: Nezcizitelnost státních lesů nemůže být bezvýjimečná
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marian Jurečka

Děkuji, vážený pane předsedající. Milé kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych uvedl vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 289/1995 Sb., o lesích a o změně a doplnění některých zákonů (lesní zákon), ve znění pozdějších předpisů. Předložený návrh zákona má jediný cíl, a sice v lesním zákoně zakotvit výslovnou nezcizitelnost státních lesů. Důvodem předložení tohoto návrhu je mimo jiné závazek vyplývající z koaliční smlouvy. Stávající právní úprava nakládání se státními lesními pozemky příliš přísně reguluje, když vyžaduje předchozí souhlas Ministerstva zemědělství.

Zákaz státní lesní pozemky zcizit však dosud v právním řádu obsažen není. Obsahem předloženého návrhu je tedy výslovný zákaz zcizovat státní lesy. Nezcizitelnost státních lesů však nemůže být bezvýjimečná a zákon musí umožňovat, aby státní lesy bylo možno v odůvodněných případech, zejména z důvodů, které zajistí účelné hospodaření, nadále zcizovat.

Návrh zákona proto vymezuje výjimky ze zákazu zcizovat státní lesy. Jedná se o směny pozemků a prodeje spoluvlastnických podílů státu, a to zejména z důvodu scelování pozemků, dále prodej takzvaných odloučených lesních pozemků, vydání věci podle restitučních právních předpisů a o případy, které budou odůvodněny veřejným zájmem. Pouze v těchto případech tedy bude nadále možné státní lesy zcizovat, ovšem pouze s předchozím souhlasem Ministerstva zemědělství.

V souladu s § 90 odst. 2 jednacího řádu Poslanecké sněmovny současně navrhuji, aby Poslanecká sněmovna s návrhem zákona vyslovila souhlas již v prvém čtení, a to z toho důvodu, že se jedná o návrh čistě technické povahy, upravující pouze specifický režim nakládání se státními lesy.

Děkuji za pozornost a za podporu tomuto návrhu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

13:04 Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prostorám ruské školy v Bubenči.