Ministr Jurečka: Vybrali jsme agrární diplomaty. Pošleme je do Saúdské Arábie, Srbska, Ruska, Číny

21.06.2015 11:46

První zemědělské diplomaty do Ruska, Číny, Saúdské Arábie a Srbska vyšle Česká republika letos na podzim. Pozice na Ukrajině nebude tento rok obsazena kvůli nestabilní politické situaci, nicméně se tam do budoucna s agrodiplomatem počítá. Noví diplomaté, kteří se nyní začínají připravovat na své působení v zahraničí, budou mít za úkol aktivně pomáhat našim zemědělským a potravinářským producentům a obchodníkům hledat exportní příležitosti.

Ministr Jurečka: Vybrali jsme agrární diplomaty. Pošleme je do Saúdské Arábie, Srbska, Ruska, Číny
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Marian Jurečka

„Vybrané země, ve kterých budou působit naši agrární diplomaté, pro nás představují nejvýznamnější obchodní partnery mimo Evropskou unii. Mají zároveň předpoklad hospodářského růstu, a tudíž i exportního potenciálu pro české výrobky. To, že začnou na vybraných zastupitelských úřadech pracovat diplomaté, kteří se zaměří na zemědělství a potravinářství, považuji za historický krok naší proexportní politiky,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

V červnu první zemědělští diplomaté absolvují přípravné školení na Ministerstvu zemědělství. V otevřeném výběrovém řízení byli vybráni Nikola Hrušková (Rusko), Pavel Svoboda (Srbsko + další země Západního Balkánu), Vladimír Randáček (Čína) a Eduard Řeháček (Saúdská Arábie s přesahem na ostatní země Arabského poloostrova). Všichni mají zkušenosti s mezinárodním obchodem, a to jak na úrovni státních institucí (pracovníci Ministerstva průmyslu a obchodu, CzechTrade, Ministerstva zahraničních věcí), tak i v soukromém sektoru (Madeta, a.s.). Školení bude zaměřeno na seznámení se s činností resortu zemědělství a potravinářství, bude také zahrnovat návštěvy jednotlivých nevládních organizací a vybraných podniků aktivních v proexportu.

Formálně budou zemědělští diplomaté podřízeni Ministerstvu zahraničních věcí, respektive velvyslanci ČR v dané zemi. Metodicky však budou vázáni na Ministerstvo zemědělství. Odhadované finanční náklady jsou zhruba 3,5 milionu korun ročně na jednu pozici.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…