Ministr Jurečka: Za vlády Petra Nečase bylo škrtání propiskou podle stranického trička poměrně rychlé. Já to nedělal

26.05.2016 12:58

Projev na 47. schůzi sněmovny 26. května 2016:

Ministr Jurečka: Za vlády Petra Nečase bylo škrtání propiskou podle stranického trička poměrně rychlé. Já to nedělal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zemědělství Marian Jurečka

Vážený pane poslanče Stanjuro, prostřednictvím pana předsedajícího. K vaší interpelaci, možná začnu ještě na úvod. Ano, teď posledních několik týdnů jsem tady bohužel nebyl. Bohužel, když byla víceméně třítýdenní minulá schůze, tak se mi do toho potkaly opravdu více než půl roku dlouhodobě plánované zahraniční pracovní cesty. Takže jsem tady nemohl být a někdy potom člověk čte titulky, že Jurečka a spol. nedorazili a nepracovali - tak to člověka dost mrzí, když stráví tři, čtyři dny v zahraničí, kdy teda pracuje docela intenzivně.

Nicméně, k těm dotazům, které zde zazněly. Já jsem se snažil být konkrétní a v těch odpovědích, v tom dopise na ty strukturované otázky strukturovaně odpovědět. Ten výběr do dozorčích řad se u nás řídí následujícím principem. Jednak ten návrh mi předkládá odbor zakladatelské činnosti, který je konzultuje u různých typů podniků s příslušnými jednotlivými sekcemi, například sekcí lesního hospodářství, sekcí vodního hospodářství, případně i oblastí, která se týká potravin a komodit. Protože i takového podniky máme, kde máme dozorčí rady.

Nicméně, tento odbor přinese návrh, který já podepisuji a který se odesílá na vládní nominační výbor. Takže, v konečném důsledku tu zodpovědnost nese ministr, v tomhle případě já. Obecně se snažím držet princip, kdy je ten poměr členů dozorčích rad nějakým způsobem rozklíčován. Kdy ve většině dozorčích rad, které jsou většinou devítičlenné, má Ministerstvo zemědělství obvykle tři zástupce a ten zbytek je potom klíčem delegován na některé jiné resorty, například resort životního prostředí, v některých případech resort dopravy, případně financí.

Pak oslovujeme, třeba v případě povodí, ty dotčené kraje. Většinou ten kraj, na jehož území se to povodí většinově nachází. Protože u některých povodí nemůžeme oslovit všechny tři nebo čtyři kraje, pokud tam těch krajů na jednom povodí je vícero.

Snažím se držet ten princip, aby tam kraj vyslal svého zástupce podle uvážení krajského úřadu i z hlediska integrovaného záchranného systému. Z hlediska dlouhodobých plánů a protipovodňové strategie si myslím, že je vhodné, aby tam krajský úřad měl svého zástupce. To, na kolik ten kraj umí a může vůbec nabídnout odborníka pro danou oblast je samozřejmě dílem i na jeho zvážení. Nicméně se snažím, aby ti lidé byli buď z oblasti životního prostředí nebo z oblasti předsedy krizového štábu toho daného kraje.

To, jak jste narážel na osoby některých hejtmanů, si myslím, že to nějakou logiku dává. Nebo by to měl být třeba člen rady, který je pověřen oblastí životního prostředí, případně člověk, který rozumí stavební problematice. Obecně se také snažíme, aby to složení dozorčí rady, byť s různými nominacemi, obsahovalo lidi, kteří rozumí vodohospodářské problematice, což se snažíme většinou vyřešit nominací za resort Ministerstva zemědělství.

Aby tam byli lidé s právnickým vzděláním, aby tam byli lidé s odborným technickým vzděláním. To znamená, buď stavební inženýr, nebo člověk s praxí v tomto oboru, případně inženýr specialista na vodohospodářské stavby. Což také v mnohých povodích naplňujeme. A aby tam byli také lidé se zkušeností ekonomické problematiky, případně managementu řízení ze svých předchozích míst působení, nebo kde v současnosti působí.

Myslím, že jsem z těch oblastí, ve kterých máme ambici mít pokrytí, zapomněl, že teď tam ještě nově obsazujeme lidi z oblasti auditorské činnosti nebo nově vytváříme výbory pro audit.

Pokud jde o otázku politických nominací, nebo respektive těch příslušností, které jste zmínil. Ono by asi bylo korektní - a já teď na to nejsem schopen reagovat - také říct. Když jste vzpomínal ty nominace za kraje, ale i za Sněmovnu - bylo by korektní těm lidem třeba říci, jakou mají historii v životopise. Jestli to jsou lidé, kteří mají právní vzdělání, jestli to jsou lidé, kteří mají zkušenosti z oblasti problematiky stavebnictví, nebo lidé, kteří mají i určité managerské dovednosti.

Takže, to vám dneska nejsem schopen zoponovat (?), případně to nejsou členové zastupitelstev. Protože, někteří z těch jmenovaných, byť nejsou třeba hejtmané, tak jsou členové rady, nebo zastupitelstva daného kraje. Takže, bylo by dobré, tohle trošku korektně přiznat. Chtěl bych říct, že když jsem nastoupil, tak ano, dělal jsem některé změny, ale rozhodně jsem nepřišel a neřekl jsem - teď vezmu propisku a vyškrtám všechny ty, kteří nejsou, řekněme, v dresu této vládní trojkoalice. Tak to není. To jsem opravdu schopen dokladovat.

Končil jim... Dokonce i tady kolegové z TOP 09 měli poměrně dlouho svého zástupce, přes dva roky, v jedné z dozorčích rad. Takže, prosím pěkně, abychom se na to takto dívali. Pamatuji si, když nastoupila předchozí koalice za vlády Petra Nečase, tak to škrtání tou propiskou podle stranického trička bylo poměrně rychlé. Takže, já jsem k tomu takto nepřistoupil.

Pokud jde o otázku odměňování členů dozorčích rad. Je na to jednotný pokyn v rámci Ministerstva zemědělství. Ty odměny jsou pro členy, místopředsedy a předsedy dozorčích rad nastaveny stejně. Teď si jen z hlavy nejsem jist, jestli Budvar a lesy nemají ještě o něco vyšší hladinu vzhledem k finančnímu objemu i k té zodpovědnosti, která je tam v tomhle ohledu asi o něco více náročnější.

Ale nemám problém s tím vám tady tyto údaje doplnit. Nejsem si dokonce jist, jestli nejsou někde veřejně dostupné na webu Ministerstva zemědělství. Teď se do této spekulace nechci pouštět.

Takže asi tolik ty hlavní body, které jste zmínil v těch vašich otázkách. Předpokládám, že jsem snad na nic nezapomněl. Ale vy mě určitě doplníte. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

15:06 Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu a Andreji Babišovi.