Ministr Kulhánek: Dva roky po podpisu dohody se začaly projevovat její pozitivní dopady na vzájemný obchod

10.05.2021 10:57

Ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek (ČSSD) se zúčastnil setkání ministrů zahraničí zemí Visegrádské skupiny (Česko, Polsko, Maďarsko, Slovensko) a Japonska v polské Varšavě.

Ministr Kulhánek: Dva roky po podpisu dohody se začaly projevovat její pozitivní dopady na vzájemný obchod
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek

Mezi hlavní témata jednání patřila ekonomická spolupráce střední Evropy a Japonska, zapojení Japonska do aktivit Mezinárodního visegrádského fondu a posilování vztahů mezi EU a Japonskem. Na okraj jednání se uskutečnilo také bilaterální setkání ministra Kulhánka s jeho polským protějškem Zbigniewem Rauem.

Ministr Kulhánek poděkoval polskému předsednictví V4 za organizaci setkání s japonským ministrem zahraničí Tošimicem Motegim. Japonsko je pro Českou republiku i pro region střední Evropy důležitým partnerem, a to nejen v oblasti ekonomické spolupráce. „Velmi si ceníme japonského zájmu o podporu politické a ekonomické transformace zemí západního Balkánu. Věřím, že se společně podaří nalézt nové projekty, které bude možno podpořit prostřednictvím Mezinárodního visegrádského fondu,“ uvedl šéf české diplomacie.

Tématem jednání byla také spolupráce EU a Japonska. „Jsem velice rád, že dva roky po podpisu Dohody o hospodářském partnerství se začaly projevovat její pozitivní dopady na vzájemný obchod,“ řekl ministr Kulhánek. Šéf české diplomacie v průběhu jednání seznámil své partnery s pohledem Česka na téma propojování mezi Evropou a Asií, které bude patřit mezi hlavní témata českého předsednictví EU v roce 2022.

Největším dosavadním úspěchem patnáctileté spolupráce mezi V4 a Japonskem je podpis Memoranda o vědeckotechnické spolupráci, na jehož základě je rozvíjena iniciativa „V4-Japan Joint Research Program“ směřující k podpoře a rozvoji kooperace ve výzkumu, vývoji a inovacích.

Na okraj jednání se uskutečnilo také bilaterální setkání ministra Kulhánka s jeho polským protějškem Zbigniewem Rauem. Mezi hlavními tématy jednání byla Visegrádská spolupráce, Iniciativa 3 moří, transatlantická spolupráce, příprava Česko-polské konference o ruských historických narativech a aktuální situace v Rusku, Bělorusku a na Ukrajině.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…