Ministr Kupka: Hybridní hrozba spočívá v zneužívání lidí k politickým účelům

06.04.2022 15:09

Projev na 24. schůzi Senátu 6. dubna 2022 k Reakci na státem podporované zneužívání migrantů na vnějších hranicích EU

Ministr Kupka: Hybridní hrozba spočívá v zneužívání lidí k politickým účelům
Foto: Hana Brožková
Popisek: Martin Kupka

Vážený pane předsedo, vážené paní senátorky, vážení páni senátoři,

instrumentalizace migrace se stala jedním z hlavních témat posledního léta. I přestože je nyní toto téma z pochopitelných důvodů zastíněno, jedná se nadále o reálnou hrozbu. Sdělení, které nyní představím, zastřešuje jednotlivé iniciativy míří na potírání tohoto fenoménu a představuje základ pro reakci na obdobné mimořádné situace v budoucnu. Ten dokument byl vydán v listopadu 2021 v reakci na zneužívání migrace k politickým účelům ze strany běloruského totalitního režimu. Vnější hranice Evropské unie a zejména Litva, Polsko a Lotyšsko byly vystaveny takzvané instrumentalizaci migrace.

Tato hybridní hrozba spočívá v bezohledném zneužívání často zranitelných lidí k politickým účelům. Cílem bylo destabilizovat Evropskou unii a testovat její jednotu a odhodlanost. Sdělení shrnulo dosavadní vývoj na běloruské hranici a popsalo reakce Evropské unie. Mezi ně patří například operativní a finanční pomoc na posílení ochrany hranic a na pokrytí humanitárních potřeb nejvíce zasažených zemí či schválení nových sankcí vůči Lukašenkovu režimu. Dále sem patří opatření v oblasti azylu a návratů, částečné pozastavení vízové facilitace s Běloruskem a cílené diplomatické úsilí vůči leteckým společnostem a třetím zemím, jejichž občané byli v tomto ohledu zneužíváni.

Anketa

Který z jmenovaných šéfů vlád je nejlepší?

1%
0%
3%
95%
hlasovalo: 57071 lidí

Jedním z konkrétních nástrojů proti instrumentalizaci migrace do budoucna je i nyní projednávané nařízení o opatření vůči dopravcům, kteří usnadňují nebo vykonávají obchodování s lidmi nebo převaděčství migrantů. Podrobně je představím za malou chvíli. Je to součást následujícího senátního tisku.

Česká republika ihned v úvodu krize razantně odmítla jakékoliv vydírání Evropské unie nebo členských států ze strany běloruského režimu prostřednictvím migrace a podpořila kroky vedoucí k efektivní ochraně vnější hranice Unie před organizovanou nelegální migrací. Vedle politické a diplomatické podpory jsme k řešení situace přispěli i konkrétně v rámci technické a finanční podpory Litvě a nabídkou podpory všem dalším zasaženým zemím.

Obecně považuji za velice důležité, že se těmto snahám na unijní úrovni dostalo rychlé a razantní reakce. Opět se potvrdilo, že ucelený přístup Evropské unie je v obdobných situacích naprosto nezbytný a přináší výsledky. Tato zkušenost jasně posiluje schopnosti unijní reakce. A sešel se fakticky rok s rokem a je možné tu unijní jednotu znovu prokazovat. A i díky ní postupovat efektivně vůči současné ruské agresi.

Téma instrumentalizace migrace bylo v minulých týdnech opakovaně předmětem jednání na půdě výboru Senátu i Poslanecké sněmovny. Těší mě, že mohu na základě dosavadních debat konstatovat jednotnou národní pozici k tomuto tématu.

Děkuji moc za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Sadovský (ANO): Tenhle Rakušanův alibistický přístup nás přivede do pekel

17:04 Sadovský (ANO): Tenhle Rakušanův alibistický přístup nás přivede do pekel

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.