Ministr Kupka: Poslanec Babiš je dnes jako rádio Jerevan

05.05.2022 18:02

Projev na 21. schůzi Poslanecké sněmovny 5. května 2022 ke zdražování energií.

Ministr Kupka: Poslanec Babiš je dnes jako rádio Jerevan
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Kupka

Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, milé studentky, milí studenti. Mně to nedá, já musím přece jenom reagovat na to, co jste slyšeli, protože pan poslanec Babiš tady shromáždil celou řadu pozoruhodných vět, včera prý soutěžil o titul náčelník velká huba, dneska to vzal rovnou jako radio Jerevan. (Potlesk a občasné bušení do lavic z řad ANO.) Připomínalo to místy dadaistický obraz od Šumavy k Tatrám, semlel všechno, co mohl. Ale pojďme některé věci trochu nasvítit.

Já jsem si tady dokonce i zapsal některé citace. Sám o sobě říkal, my máme v Čechách takové přísloví sebechvála nejvíc smrdí, ale to nevadí. Andrej Babiš tu říkal: Babiš rozumí kšeftu. A pak také kritizoval, jak to vlastně všichni zprivatizovali. A pojďme si přečíst něco o tom, jak to bylo s tím Unipetrolem. V roce 2004 Špidlova vláda přiklepla prodej chemického koncernu Unipetrol za téměř 15 miliard polské firmě PKN Orlen. V pozadí prodeje stál Andrej Babiš s firmou Agrofert, který Unipetrol dva roky předtím od Zemanova kabinetu privatizoval, ale pro údajně příliš vysokou cenu od privatizace po roce upustil.

Při druhé privatizaci se PKN Orlen dohodl s Babišem, že mu za pomoc v případě vítězství prodá z Unipetrolu podíl. Tento slib ale Orlen nedodržel a Babiš vysoudil 2,7 miliardy odškodného. (Potlesk z řad pětikoalice.) Tak tohle jsou konkrétní fakta, data k té kritice a k tomu křiku ohledně privatizace Unipetrolu. Ale to zdaleka nebylo všechno. Tady jsme slyšeli, jak teď Andrej Babiš intenzivně podporuje Alexandra Vondru v tom, aby se podařilo zpátky uvolnit emisní povolenky, tak pojďme jenom trochu vzpomínat. Rok 2017 - to myslím, že byla vláda Andreje Babiše u moci a podporovala reálně pravý opak. Podporovala to, aby se naopak povolenky významně zdražovaly. Tak to jsou konkrétní fakta, která je možné snadno dohledat.

Ale ani tím to nekončí. Slyšeli jsme tady, jak se Andrej Babiš zasloužil o ty Dukovany. No, o tom něco víme všichni. A je to docela dobře zmapováno. Víme dobře, jakým způsobem jednal tehdejší ministr průmyslu a obchodu a snažil se, aby se do toho kontraktu zapojilo Rusko a Čína. To je přece známé všem nám. Takže jak to vlastně bylo s těmi Dukovany naopak. To byla spíš brzda a ještě větší riziko, jak by to mělo ve skutečnosti dopadnout. Ale ani tím ten soubor pozoruhodných receptů, které jsme měli udělat, nekončí. Připomíná to trochu pohádku o tom, jak pejsek s kočičkou vařili dort. Andrej Babiš říkal, jak té vládě radil, abychom rychle nakoupili plyn. Ano, dokonce to následně i v televizní diskusi intenzivně opakoval Karel Havlíček, abychom rychle nakoupili, tak to, že to Jozef Síkela udělal s odstupem, přineslo úsporu českému státu ve výši 4 miliardy korun. A samozřejmě udělal i ten další krok.

Udělal to, že zajistil, aby všichni obchodníci se včas zásobili plynem pro případ, že by došlo k nějakému opravdu utažení kohoutků ze strany Ruska.

Ale samozřejmě ani tím to nekončí. Říkal, že on v téhle věci udělal, co mohl, pomohl všem českým občanům. Ale jaká je realita? A může čtyřikrát vysvětlovat, jak nemohl prodloužit smlouvu s Norskem, jak se ve skutečnosti nemohlo udělat nic pro to, abychom se zapojili do výstavby plynovodu Stork II z Polska. Ale pravda je taková, že prostě za éru Andreje Babiše naše závislost na ruském plynu a ruských surovinách stoupla. To jsou fakta, která se těžko odestojí.

Ale bohužel ani tohle není všechno z hlediska toho, co tu zaznělo a čím se tady chtěl Andrej Babiš pochlubit. Doporučuji, abychom dělali totéž, co například v Maďarsku ohledně pohonných hmot. Je asi dobře zmínit, že několik dnů se na maďarských benzinových stanicích tvořily fronty, musela tam dohlížet policie a zároveň v tuto chvíli má maďarský stát na krku několik žalob, protože to prostě znamenalo vážné poškození a vážné porušení zákonů.

A co se týče ČEPRa, jenom zmíním důležitý fakt o tom, že jenom za poslední čtyři roky státní firma ČEPRO poslala bez výběrových řízení 5 miliard korun společnosti Agrofert. Pevně doufám, že se mně podařilo odkouzlit celou řadu slov o tom, jak tady stále někdo vede kampaň proti Andreji Babišovi, jak je to pořád ta samá písnička. A stačí přitom dát na stůl konkrétní data a fakta, aby celý ten projev, který připomínal opravdu vysílání Rádia Jerevan, dostal skutečné kontury. Děkuji za pozornost. (Potlesk z koaličních řad.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

14:07 Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řešení ilegální migrace