Ministr Kupka: Větší koncentrace odborníků, kteří do Prahy přijíždějí

12.05.2022 13:29

Projev na 19. schůzi Poslanecké sněmovny 12. května 2022 k vládnímu návrhu, kterým se předkládá Parlamentu ČR k vyslovení souhlasu s ratifikací Dodatek č. 1 k Hostitelské dohodě týkající se umístění, podpory, výsad a imunit mezi vládou České republiky a Agenturou pro evropský globální navigační satelitní systém (GNSS)

Ministr Kupka: Větší koncentrace odborníků, kteří do Prahy přijíždějí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Kupka

Vážená paní předsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, před sebou máte návrh na sjednání Dodatku č. 1 k Hostitelské dohodě mezi vládou České republiky a Agenturou pro evropský globální navigační satelitní systém týkající se umístění podpory, výsad a imunit, podepsané v Praze dne 27. ledna 2012. Jedná se o krok, který může být pro Českou republiky velmi příznivý, může posílit naši prestiž v Evropské unii, ale fakticky i na celém světě, protože rozšíření právě služeb této agentury znamená významné posílení datové konektivity, bezpečnosti a tak dále. V květnu loňského roku došlo právě k nařízení kosmického programu EU k transformaci té původní Agentury GSA pro unijní družicové navigační systémy na novou Agenturu pro kosmický program EUSPA a tím se významně rozšířila působnost té původní agentury z oblasti čistě družicové navigace na všechny složky kosmického programu Evropské unie, tedy i na systém pozorování země Copernicus, systém vládní družicové komunikace GOVSATCOM a další. Podstatně se také zvýšil význam agentury a rozsah její činnosti. Připomínám, že jde o první a vlastně dosud jedinou agenturu Evropské unie se sídlem v České republice. Je jasné, že přítomnost té agentury v České republice má přímý ekonomický, finanční efekt v řádu stovek milionů korun ročně. Má ale, jak jsem zmiňoval, i významný efekt pro prestiž České republiky, ale například i pro rozvoj vědeckých projektů, protože například u sledování země formou právě systému Copernicus, tak na tom se podílí celá řada českých univerzit a představuje to významný posun i z hlediska sledování změn na planetě Zemi.

Zároveň bych chtěl zdůraznit, že přítomnost té Agentury znamená samozřejmě také větší koncentraci odborníků, kteří do Prahy přijíždějí a kteří tady také následně pracují. Znamená to příležitost pro setkávání dalších lidí z různých konců Evropy, zároveň otevírání dveří pro české firmy a přirozeně lákání poboček zahraničních firem do České republiky, rozšíření kongresové turistiky a podobně.

V souvislosti se vznikem EUSPA je možné očekávat další znásobení přínosu pro Českou republiku oproti přínosům realizovaným s umístěním sídla té původní agentury. Navýšení odpovědností a úkolů té agentury si však ale vyžádá vyšší personální i technické zdroje, pro něž již nebude dostačovat ta současná podoba poskytovaná GSA na základě původní hostitelské dohody. Ta aktuální situace je taková, že to sídlo, které mnozí z vás znají, v Holešovicích, praská ve švech a je nezbytně nutné řešit právě budoucí další prostory. Dá se očekávat, že v nadcházejících letech dojde k výraznému navýšení počtu zaměstnanců samotné Agentury. Těch bylo v dosavadních letech kolem dvou set, ale do roku 2026 by mohlo dojít k rozšíření počtu až na 570 lidí. Zároveň nyní probíhají na úrovni Rady Evropské unie, Evropského parlamentu jednání o dalším unijním kosmickém systému pro zabezpečení telekomunikačního spojení. Nepochybně bude součástí naší předsednické agendy v následujícím roce i posílení Secure Connectivity, tedy právě bezpečné datové výměny, ve které může právě hrát významnou roli a bude hrát velmi pravděpodobně Agentura EUSPA. Má se jednat o systém, který bude čítat stovky družic a měl by zajistit v podstatě samostatnou funkční cestu k poskytování datového připojení internetového pro země Evropské unie.

Dá se tedy velmi jednoduše předpokládat, že počty pracovníků EUSPA dál porostou. Zástupci České republiky a agentury při společných jednáních dospěli k tomu, že je nutné posílit ten prostor zajištění nové budovy pro účely EUSPA v širším centru Prahy. Tady už probíhá intenzivní spolupráce s hlavním městem nad tím konkrétním řešením a zároveň to zabezpečení datové bude mít na starosti právě centrum služeb Státní pokladny Centra sdílených služeb v Zelenči.

Obě strany - jak samotná agentura EUSPA, tak Česká republika - vyjádřily přirozeně zájem postupovat dál cestou jak společných memorand, tak ale je nezbytně nutné vyjádřit souhlas s ratifikací dodatku číslo 1, sjednat změnu té hostitelské dohody tak, aby bylo možné právě počítat s rozšířením toho sídla a prostoru pro agenturu EUSPA. Jde tedy o přesun v rámci Hlavního města Prahy, o zmíněné Centrum sdílených služeb v Zelenči. Zároveň jde pochopitelně také o další možnosti rozvoje aktivit té agentury na území České republiky.

Vzhledem k tomu, že hostitelská dohoda je mezinárodní smlouvou prezidentské kategorie, tak ji vláda nyní předkládá k vyslovení souhlasu s ratifikací Poslanecké sněmovně České republiky. Já si vás dovolím požádat o podporu této ratifikace. I z těch prvních jednání v rámci Evropské unie jsem přesvědčený o tom, že to je krok, který může významně posílit pozici České republiky ve vědecké obci a zároveň měnit pohled na Českou republiku jako na levnou montovnu tak, jak se Česká republika bohužel v předchozích letech více prezentovala.

Tohle je projekt, který znamená budování centra excelence právě v České republice a posilování vědeckých vazeb vývoje činností právě i na vědecké úrovni, ale i posilování konkrétních podnikatelských aktivit v pokročilých technologiích. Děkuji mnohokrát za pozornost a za případnou podporu té hostitelské dohody, respektive jejího dodatku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nováková (KDU-ČSL): Je nutné dostat do terénu jedinečnou metodiku

8:05 Nováková (KDU-ČSL): Je nutné dostat do terénu jedinečnou metodiku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k podpoře enviromentální výchovy