Ministr Lipavský: ČR podporuje udělení statutu kandidáta na členství Gruzie v EU

15.04.2022 11:41 | Tisková zpráva

Ministr zahraničních věcí Jan Lipavský jednal ve čtvrtek 14. dubna s gruzínským ministrem zahraničních věcí Iliou Darčiašvilim.

Ministr Lipavský: ČR podporuje udělení statutu kandidáta na členství Gruzie v EU
Foto: flickr.com
Popisek: Jan Lipavský (Piráti)

Jednání s gruzínským ministrem zahraničních věcí potvrzuje český zájem o země Východního partnerství jako jednu z regionálních priorit nastávajícího českého předsednictví v Radě EU. Stabilita a bezpečnost jihokavkazského regionu hraje stále zásadnější úlohu.

Jde o první návštěvu ministra zahraničních věcí Gruzie Ilii Daarčiašviliho v ČR.

Návštěva ministra Darčiašviliho je projevem nadstandardních vztahů, které mezi oběma státy panují. Kromě udržování skvělých politických vztahů se oba ministři shodli na dalším rozšíření ekonomické spolupráce, bilaterálního obchodu a investic.

Ministr Lipavský svému gruzínskému protějšku zdůraznil, že Česká republika je připravena Gruzii nabídnout pomoc, zkušenosti a know-how v mnoha oblastech, včetně energetiky, dopravy, ochrany životního prostředí či zemědělství. Gruzie patří mezi 6 prioritních zemí pro projekty rozvojové a transformační spolupráce.

Anketa

Jste pro zbudování základny NATO na českém území?

3%
96%
hlasovalo: 84644 lidí

Ministru Darčiašvilimu se dostalo ujištění o podpoře ČR evropskému a euroatlantickému úsilí Gruzie a jejímu demokratickému rozvoji, který není možné udržet bez trvalých a účinných reforem ke konsolidaci ekonomiky, posílení právního státu a zajištění řádné správy věcí veřejných v zemi.

Oba ministři se shodli na tom, že agresivní chování Ruska podtrhuje potřebu poskytnout větší podporu Gruzii a dalším přidruženým zemím – Ukrajině a Moldavsku – na jejich cestě do EU. Ministr Lipavský proto zdůraznil, že ČR podporuje udělení statutu kandidáta na členství Gruzie v EU.

V kontextu ruské agrese vůči Ukrajině diskutovali oba ministři situaci v gruzínských okupovaných regionech Abcházie a Jižní Osetie, které ČR považuje za nedílnou součást Gruzie, a v této souvislosti zopakoval naši podporu suverenitě a územní celistvosti Gurzie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: Nejlepším zákonem roku 2023 pro byznys je novela, která zavádí sdílení elektřiny

16:21 Ministr Síkela: Nejlepším zákonem roku 2023 pro byznys je novela, která zavádí sdílení elektřiny

Novela energetického zákona LEX OZE II z dílny Ministerstva průmyslu obchodu (MPO), která zavádí sdí…