Ministr Lipavský: Hamás je teroristická organizace a nikoliv partner pro jednání

14.11.2023 19:02 | Tisková zpráva

Na zasedání Rady ministrů pro zahraniční věci (FAC) 13. listopadu 2023 diskutovali unijní ministři o situaci v Izraeli a širším regionu, ruské agresi vůči Ukrajině a vývoji vztahů mezi Arménií a Ázerbájdžánem.

Ministr Lipavský: Hamás je teroristická organizace a nikoliv partner pro jednání
Foto: ČT24
Popisek: Jan Lipavský

Po skončení Rady FAC se šéf české diplomacie účastnil jednání EU27 s ministry zahraničí západního Balkánu a pravidelné každoroční konference Evropské dialogy Václava Havla.

V návaznosti na odsouzení teroristického útoku Hamásu a potvrzení práva Izraele na sebeobranu řešili zajištění ochrany civilistů, propuštění rukojmí a zabránění rozšíření konfliktu v regionu. Šéf české diplomacie vyjádřil pevnou podporu Izraeli v jeho právu bránit se agresi a rezolutně odmítl možnost vyjednávání s teroristickou organizací Hamás. „Hamás je teroristická organizace a nikoliv partner pro jednání. Propuštění rukojmích musí být bezpodmínečné,“ zdůraznil ministr Lipavský. Ministři se shodli na nutnosti humanitární pomoci pro civilní populaci Gazy s tím, že je nutné zajistit, aby nebyla zneužívána tamními teroristickými skupinami.

Dalším diskuzním bodem byla ruská agrese proti Ukrajině, ke kterému se videokonferenčně připojil i ukrajinský ministr Dmytro Kuleba. Ministr Lipavský spolu s dalšími unijními ministry přivítal doporučení Evropské komise k zahájení přístupových rozhovorů s Ukrajinou a Moldavskem. Debata se dále zaměřila na bezpečnostní závazky EU vůči Ukrajině a mírový plán prezidenta Zelenského, na jehož pokračující podpoře se ministři shodli. Dle ministra Lipavského je nejdůležitějším bezpečnostním závazkem členství Ukrajiny v EU. Současně je zásadní pokračovat ve vojenské podpoře Ukrajiny i celkové podpoře ekonomické stability, odolnosti a rekonstrukce země. „Pokračujeme v tlaku na uvolnění financí pro Ukrajinu, které máme k dispozici v současném rozpočtu Evropského mírového nástroje,“ uvedl ministr. Zároveň je také nutné dále pracovat na rozšíření protiruských sankcí a zabránění jejich obcházení.

V rámci diskuze o vztazích mezi Arménií a Ázerbájdžánem se ministři zaměřili na rozvoj odolnosti Arménie spolu s podporou normalizace vztahů mezi těmito dvěma zeměmi. „Schvalujeme roli EU jako mediátora v otázkách urovnání vztahů mezi Arménií a Ázerbájdžánem,“ uzavřel šéf české diplomacie.

Po skončení Rady FAC se ministr Lipavský účastnil společného zasedání unijních ministrů s jejich kolegy ze západního Balkánu, aby prodiskutovali užší spolupráci v řadě oblastí společného zájmu či postupnou integraci zemí západního Balkánu do Evropské unie. Na závěr dne se šéf české diplomacie účastnil pravidelné každoroční konference Evropské dialogy Václava Havla, která se konala v Pražském domě v Bruselu. Se zástupci evropských institucí, nevládních organizací i širokou veřejností se zúčastnil panelové diskuze na téma Jak může EU sblížit své sousedy v měnícím se světovém řádu? Příležitosti, výzvy a úloha občanské společnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

14:04 Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k svobodě slova v Evropské unii