Ministr Lipavský: Praha na jeden den nahradila Ženevu jako lidskoprávní hub OSN

26.11.2023 18:05 | Tisková zpráva

Nové výzvy v otázce lidských práv nebo větší zapojení nevládního sektoru. To byla některá z témat neformálního zasedání Rady OSN pro lidská práva, které Ministerstvo zahraničních věcí pořádalo v pátek 24. listopadu 2023 v Černínském paláci.

Ministr Lipavský: Praha na jeden den nahradila Ženevu jako lidskoprávní hub OSN
Foto: ČT24
Popisek: Jan Lipavský

Akci uspořádalo Česko z titulu předsednické země Rady pro rok 2023. Zasedání zahájili úvodními projevy ministr Jan Lipavský a Vysoký komisař OSN pro lidská práva Volker Türk.

Anketa

Podporujete stávku ČMKOS?

hlasovalo: 21868 lidí

„Praha na jeden den nahradila Ženevu jako lidskoprávní hub OSN. Ochrana lidských práv může omezit vznik bezpečnostních hrozeb, jako je terorismus nebo nelegální migrace. Lidská práva musíme chránit nejen sami, ale také v koordinaci s našimi partnery v Radě OSN pro lidská práva,“ řekl na úvod jednání ministr zahraničí Jan Lipavský.

Lipavský také připomněl odkaz Václava Havla a nedávno zesnulého Karla Schwarzenberga a jejich vliv na českou zahraniční politiku a vyzval účastníky k budování pevnějších vazeb uvnitř Rady. Vysoký komisař OSN pro lidská práva Volker Türk, který Česko navštívil poprvé od nástupu do funkce, ve svém projevu ocenil aktivity českého předsednictví v Radě a poděkoval za dlouhodobou spolupráci.

Během celodenního jednání pak účastníci v pátek diskutovali témata úzce spojená s prioritami českého předsednictví: zefektivnění fungování Rady, její budoucnost a fungování v systému OSN a posílení zapojení co nejširšího spektra účastníků, včetně občanské společnosti, do fungování Rady.

Neformální zasedání Rady OSN pro lidská práva nabízejí příležitost pro diskutování otázek nad rámec běžného zasedání Rady. Pražského jednání se zúčastnili Stálí představitelé členských států Rady a států zvolených pro funkční období 2024-2026, ale také pracovníci ženevského sekretariátu a zástupci neziskových organizací.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…