Ministr Lipavský: Přebíráme další díl odpovědnosti za společnou bezpečnost v Evropě

24.03.2022 13:21

Projev na 16. schůzi Poslanecké sněmovny 24. března 2022 k návrhu na působení sil a prostředků rezortu Ministerstva obrany v rámci mnohonárodního bojového uskupení NATO v Slovenské republice

Ministr Lipavský: Přebíráme další díl odpovědnosti za společnou bezpečnost v Evropě
Foto: flickr.com
Popisek: Jan Lipavský (Piráti)

Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, dámy a pánové,

děkuji za možnost vystoupit zde na zasedání Poslanecké sněmovny, a vyjádřit se k tomu návrhu, který vláda předkládá Sněmovně.

Za Ministerstvo zahraničních věcí jednoznačně vítáme a podporujeme tento návrh, který představuje důležitý příspěvek České republiky k obraně Severoatlantické aliance. Přebíráme tím další díl odpovědnosti za společnou bezpečnost v Evropě. A to navíc ve spojenecké zemi, ke které nás pojí velmi silný vztah, společná historie a přátelské vztahy. Bohužel Rusko nadále pokračuje ve své neospravedlnitelné agresi vůči Ukrajině a pokračuje v další eskalaci. Severoatlantická aliance proto přistupuje k posílení vlastní obrany a to přednostně na jejím východním křídle. Páteří takto posílené obrany jsou právě nově ustavená mnohonárodnostní bojová uskupení na Slovensku, v Maďarsku, v Rumunsku a v Bulharsku, která doplňují již existující vojenskou přítomnost v Pobaltí a Polsku, kde se i Česká republika významně dlouhodobě angažuje.

To posílení obrany východního křídla je jedním ze tří klíčových prvků bezprostřední odpovědi Severoatlantické aliance a Evropské unie na Putinovu válku, která destabilizuje globální řád a ohrožuje naši bezpečnost. V těch dalších dvou směrech je Česká republika také velmi aktivní a výrazně se profiluje. Poskytujeme Ukrajině veškerou pomoc a to na úrovni vlády, celé společnosti, humanitární pomoc, vojenskou pomoc. Zároveň na mezinárodním poli se zasazujeme o oddělování Ruska od ekonomických zdrojů a mezinárodních vazeb.

Věřím, že tento návrh Poslanecká sněmovna podpoří tak, jako tento návrh získal podporu ve sněmovním výboru pro obranu a tak, jak získal podporu v Senátu.

Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

21:03 Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důležitosti zachování práva veta v tvorbě energetic…