Ministr Ludvík: Nejde o zákon proti kuřákům, ale proti zlozvyku

09.12.2016 13:11

Poslanecká sněmovna dnes (9. 12. 2016) ve třetím znění schválila návrh tzv. „protikuřáckého zákona“.

Ministr Ludvík: Nejde o zákon proti kuřákům, ale proti zlozvyku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloslav Ludvík

„Prosazení tzv. protikuřáckého zákona řadím mezi své priority a věřím, že po dnešním souhlasu sněmovny jsme na dobré cestě tento úkol dokončit. Nejde tady o zákon proti kuřákům, jak ho rádi nazývají někteří jeho odpůrci, je to zákon proti zlozvyku zvanému kouření. Uvědomme si, že kouření přímo či nepřímo způsobuje každoročně v České republice smrt zhruba 18 tisíc lidí. Každý život, který tento zákon zachrání, stál a stojí za to úsilí zákon prosadit!“, uvedl po schválení zákona ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík a dodal: „Jsem rád, že naše děti už budou vyrůstat v prostředí, které bude jasně říkat, že normální je nekouřit, že normální je chránit své zdraví a nepoškozovat ho ani ostatním, a to ani tabákovým dýmem ani alkoholem.“

Cílem normy je posílení ochrany před škodami působenými nejen tabákem, ale i alkoholem a dalšími návykovými látkami. Prioritním je v tomto ohledu zvýšení ochrany veřejného zdraví, zejména pokud jde o děti a mladistvé, a zároveň též zaměření se na snížení dopadů škod působených návykovými látkami.

Stěžejní opatření v návrhu zákona

Zákaz kouření

  • v restauračních zařízeních (kavárny, bary apod.) bez výjimek v podobě stavebně oddělených prostor nebo kuřáren (zákaz by se však netýkal kouření vodních dýmek)
  • na nekrytých zastávkách, nástupištích veřejné dopravy
  • v zoologických zahradách, ovšem s výjimkou vnějšího vyhrazeného prostoru pro kouření
  • i nadále ve vnitřních prostorách zdravotnických zařízení (s výjimkou možností kuřárny na uzavřeném psychiatrickém oddělení apod.), původní zákaz kouření ve vnitřních prostorách zdravotnických zařízení byl ale rozšířen také na prostory související s provozem tohoto zařízení - typicky tedy přilehlé chodby před ordinacemi nebo nemocniční čekárna.
  • Nadále by platil úplný zákaz kouření ve vnitřních i vnějších prostorách všech typů škol, tedy i vysokých škol. Zákaz kouření užívání elektronických cigaret na veřejných prostranstvích v okolí škol bude moci zavést obec obecně závaznou vyhláškou.
  • Úplný zákaz kouření by se vztahoval také na vnitřní zábavní prostory a na prostory, které k zábavě primárně neslouží, ale koná se v nich např. ples, diskotéka, výstava nebo koncert. Může to být například koncert ve staré tovární hale, nebo diskotéka v multifunkčních prostorech obce. Vždy po dobu konání akce by platil nově úplný zákaz kouření.

Výjimky ze zákazu kouření

  • V nákupních centrech a na mezinárodních letištích i nadále budou moci být tzv. kuřárny, ale při splnění určitých podmínek.
  • Užívání elektronických cigaret bude zakázáno všude tam, kde zákon zakazuje kouření (na zastávkách veřejné dopravy, ve školách, dětských hřištích, divadlech…), s výjimkou provozoven stravovacích služeb (restaurace, kavárny atd.), prostoru zoologické zahrady a stavebně oddělených kuřáren tam, kde je zákon povoluje.
  • Zákaz kouření podle tohoto návrhu zákona se netýká budov věznic, s výjimkou jejich případných veřejnosti volně přístupných vnitřních prostor.

Prodej a podávání alkoholu

  • Na sportovní akci přístupné veřejnosti se i nadále smí prodávat a podávat alkoholické nápoje do 4,3 procenta ethanolu, tedy i výčepní pivo a nově také víno
  • Jako doposud je zakázáno prodávat a podávat alkohol ve všech typech škol a školských zařízení, a také na všech akcích určených převážně pro osoby mladší 18 let (typicky dětský den). Novou výjimkou jsou ale školy se zaměřením na gastronomii, hotelnictví, zemědělství, potravinářství nebo potravinářskou chemii.
  • Zákaz se i nadále vztahuje také na zdravotnická zařízení.
  • Zákaz prodeje alkoholu platí nově pro prodejní automaty
  • Alkoholické nápoje lze prodávat a podávat na veřejnosti přístupné slavnosti, tradiční, kulturní a taneční akci. To samé platí pro farmářské a tradiční trhy.
  • Alkoholické nápoje lze dále prodávat a podávat v dopravních prostředcích dálkové železniční (např. Pendolino), letecké, vodní a dálkové autobusové dopravy (např. Student Agency) - zjednodušeně všude kromě MHD, dále pak v dopravním prostředku určeném pro zájezdovou dopravu, cestovní ruch, nostalgické, historické a propagační jízdy a jízdy na objednávku.

Návrh zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, který nahradí zákon č. 379/2005 Sb., tedy tzv. „protikuřácký zákon“, musí nyní schválit Senát a podepsat prezident. V případě hladkého průběhu dalšího legislativního procesu by nový zákon mohl nabýt účinnosti k 31. květnu 2017.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Migrační pakt nebudeme respektovat

10:04 Okamura (SPD): Migrační pakt nebudeme respektovat

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.