Ministr Metnar: Příslušníkům hasičských jednotek budou navýšeny příplatky

28.07.2019 18:15

Ministr obrany Lubomír Metnar podepsal s předsedkyněmi odborových organizací ČMOSA a SOS MO Renatou Kořínkovou a Dagmar Šormovou druhý doplněk Kolektivní smlouvy 2017, který přináší několik změn.

Ministr Metnar: Příslušníkům hasičských jednotek budou navýšeny příplatky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Lubomír Metnar

Hlavní změnou, kterou inicioval ministr Metnar, je navýšení zvláštních příplatků příslušníkům vojenských hasičských jednotek při výkonu prací spojených s ochranou před požáry a při požárních zásazích o 1500 Kč měsíčně. Dále se zvyšuje zvláštní příplatek zaměstnanci, který vykonává práci třídního učitele na vojenské střední škole nebo vedoucího oddělení nebo vedoucího studijní skupiny na vyšší odborné škole, a to ze 700 Kč měsíčně na částku 1000 Kč měsíčně.

V návaznosti na úpravu v kolektivní dohodě vyššího stupně, ale i na poznatky personalistů, byl upraven nárok na indispoziční volno tak, že zaměstnanci mají nově nárok na tolik dnů indispozičního volna, na kolik dnů v týdnu mají rozvrženu pracovní dobu. Protože část nebo celé indispoziční volno mohou mít někteří zaměstnanci již v tomto kalendářním roce vyčerpáno, je stanovena účinnost této úpravy od 1. ledna 2020. Současně s ohledem na různou možnou délku zkušební doby budou moci zaměstnanci nově přijatí do pracovního poměru čerpat indispoziční volno po uplynutí tří měsíců, nikoliv po uplynutí zkušební doby.

Protože se termíny pracovně-lékařských prohlídek u zaměstnanců v nepřetržitém provozu nekryjí vždy s plánovanou směnou a s ohledem na skutečnost, že zaměstnanec není povinen podrobit se pokynům zaměstnavatele v mimopracovní době, může zaměstnavatel nově úpravou harmonogramu naplánovat zaměstnanci směnu na den, kdy absolvuje pracovně-lékařskou prohlídku.

Další změny se dotýkají přílohy č. 3, která upravuje hospodaření s prostředky FKSP. Kvůli zvyšujícím se cenám potravin se zvýšila i částka na pořízení darů vojenským důchodcům při jejich životním výročí ze 400 Kč na 500 Kč. Současně se v rámci snižování administrativní zátěže při likvidaci výdajů z FKSP mění účetní postup, na základě kterého lze nově vydat i souhrnný doklad (fakturu). Při čerpání prostředků z fondu se doplňuje, že mohou být využity i pro zájezd a rekreaci a současně se zpřesňuje, od jakých subjektů lze zájezd nebo rekreaci pořídit.

V resortu obrany zastupují zaměstnance dvě odborové organizace, Českomoravský odborový svaz civilních zaměstnanců armády (ČMOSA) a Samostatné odborové sdružení zaměstnanců resortu Ministerstva obrany (SOS MO).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…