Ministr Mládek: Dopady poklesu Rublu na českou ekonomiku se bude zabývat komise

17.12.2014 17:11

Tiskové prohlášení ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka k pádu ruské měny.

Ministr Mládek: Dopady poklesu Rublu na českou ekonomiku se bude zabývat komise
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stínový ministr financí Jan Mládek.

Oslabení rublu i celkový nepříznivý ekonomický vývoj budou mít nepochybně negativní vliv na český export do Ruské federace. Konkrétní dopady však nelze v současné době vyčíslit ani odhadnout. Bude záležet na schopnosti ruské vlády a centrální banky situaci stabilizovat, jaká opatření k tomu použijí a s jakým časovým účinkem, a zdali se jim podaří vrátit důvěru investorům a také spotřebitelům. Klíčový bude pochopitelně další vývoj cen ropy a ruský postoj k ukrajinské krizi, od něhož se bude odvíjet další osud sankcí.

Každopádně se čeští exportéři budou muset připravit na situaci, v níž bude méně zakázek z důvodu celkově nižšího výkonu ruské ekonomiky, kdy slabý rubl bude výrazně zdražovat dovážené zboží a kdy budou čelit značným rizikům souvisejícím s likviditou ruských subjektů. Potíže lze předpokládat u řady dlouhodobých kontraktů, neboť ruští partneři českých firem budou mít velké těžkosti generovat dostatečné rublové cash-flow pro honorování svých závazků vyjádřených v jiných měnách.

Dopady na jednotlivé firmy se budou různit v závislosti na podílu ruského trhu v jejich portfoliích a v návaznosti na oborech, v níž působí. Logicky jsou nyní nejvíce dotčeny společnosti s vysokým podílem exportu do RF a ty, které obchodují s komoditami, na něž se vztahují sankce.

Zdali a jak se zvýší nezaměstnanost, by v současné době bylo spekulací.  Ta situace je pro řadu firem velmi složitá. Obdobně jako v minulosti, budeme hledat cesty, jak jim v této situaci pomoci, jak zachovat obchodní toky, při zohlednění všech rizik, a udržet možnosti pro financování českých projektů na ruském trhu.

Celkově nás aktuální vývoj ekonomické situace velmi znepokojuje. Není v zájmu nikoho, aby Rusko upadlo do vleklé krize a přestalo být zdrojem zajímavých obchodních a investičních příležitostí.

Připravujeme komisi složenou z expertů napříč resorty, která se bude zabývat dopady poklesu ruské měny na českou ekonomiku a české exportéry. S návrhem vzniku komise půjdu v pondělí na Vládu.

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo průmyslu a obchodu

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

13:09 Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

Vláda schválila Rozpočtovou strategii sektoru veřejných institucí na roky 2025 až 2027 a k ní přilož…