Ministr Mládek: Elektromobily jsou oproti běžným motorovým vozidlům výrazně ekonomičtější

09.01.2017 11:19

Ministerstvo průmyslu a obchodu realizuje program „Nízkouhlíkové technologie“, který má za cíl rozvoj inovativních technologií pro oblast energetiky v České republice. V rámci těchto aktivit dnes převzal ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek od prezidenta Hyundai Motor Czech Byung Kwon Sira a generálního ředitele Hyundai Motor Czech Vladimíra Vošického na základě smlouvy o pronájmu do půlročního užívání elektromobil Hyundai IONIQ Electric.

Ministr Mládek: Elektromobily jsou oproti běžným motorovým vozidlům výrazně ekonomičtější
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

Používáním elektromobilu chce ministr Jan Mládek osobně přispět ke zvýšení osvěty čisté mobility v České republice a podpořit masivnější rozvoj elektromobility, ke kterému u nás dochází až v posledních letech. Ministerstvo průmyslu a obchodu chce být tímto krokem také příkladem pro další státní instituce.

„Elektromobily jsou oproti běžným motorovým vozidlům výrazně ekonomičtější a přívětivější k životnímu prostředí a jejich masivnějším užíváním dochází ke snížení emisí. V rámci první výzvy evropského programu na podporu elektromobility jsme vloni přijali celkem 53 úspěšných žádostí pro pořízení elektromobilů nebo dobíjecích stanic od českých obcí, institucí a firem v celkové výši 40 milionů korun. Do března bude vypsána druhá výzva, která, pevně věřím, povede k dalšímu rozvoji elektromobility u nás,“ uvedl ministr Jan Mládek.

Vůz Hyundai IONIQ Electric, který má nyní MPO na půl roku k dispozici,  nabízí čistě elektrický pohon. Jeho akumulátory umožňují reálný dojezd více než 280 kilometrů, což je v kategorii elektromobilů jedna z nejlepších hodnot na trhu. Nabití akumulátorů na 80 % kapacity trvá pomocí stejnosměrného rychlonabíjecího zařízení pouhých 24 minut. Vůz je možné nabíjet i střídavým proudem z běžné kompatibilní domácí zásuvky. Ministerstvo průmyslu a obchodu patří mezi první ministerstva, která začala využívat elektromobily a ve svém autoprovozu disponuje nabíjecí stanicí, kterou už několik let využívá k provozu služebního elektromobilu zn. Nissan Leaf v rámci elektromobility společnosti ČEZ.

"Model IONIQ vnímáme jako náš význam příspěvek rozvoji elektromobility ve světě a jsme potěšeni, že se o parametry a výhody vozů na elektrický pohon osobně zajímá i ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. Je to signál, že se i Česká republika přidává k celosvětovému trendu odpovědnosti za životní prostředí, " uvedl při předání vozu prezident společnosti Hyundai Motor Czech pan Byung Kwon Sir.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

9:05 Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

Drtivá většina politiků se shodne na tom, že demokracie je nejlepší formou politického života lidské…