Ministr Mládek: Jako první ministerstvo jsme kompletně dočerpali prostředky z fondů EU

30.12.2015 21:49

Ministerstvo průmyslu a obchodu je prvním resortem, který dočerpal 100 % z Operačního programu Podnikání a inovace (OPPI), jenž disponoval celkovou alokací 3.120.690.664 EUR (84,4 mld. Kč). MPO tak kompletně dočerpalo prostředky z EU fondů určené podnikatelům na jejich projekty.

Ministr Mládek: Jako první ministerstvo jsme kompletně dočerpali prostředky z fondů EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

Pracovníci MPO 22. 12. proplatili poslední žádosti o platby podnikatelům v rámci vyúčtování jejich projektů. "Ministerstvo dosáhlo velkého úspěchu, kdy se mu podařilo jako prvnímu resortu vyčerpat veškeré svěřené prostředky programovacího období 2007—2013," řekl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Za rok 2015 proplatilo MPO celkem 4 707 žádostí o platbu v souhrnné výši 25 097 mld. Kč. Oproti roku 2014 to představuje nárůst o 1 442 žádostí o platbu a o 9,48 mld. Kč více proplacených prostředků.

Tato čísla mají i značný multiplikační efekt pro ekonomiku, protože proplacených 25 mld. Kč představuje pro ekonomiku přínos přes více než 50 mld. Kč, protože podnikatelé své projekty v průměru 50 procenty spolufinancují.

Největší zájem u podnikatelů zaznamenal v posledním půl roce program Rozvoj, který pomáhá s obnovou strojního zařízení v regionech s vyšší nezaměstnaností.

Velké množství peněz směřovalo rovněž do výzkumu a vývoje prostřednictvím programů Potenciál a Inovace. Dále se dokončovaly velké projekty z oblasti vědeckovýzkumných parků z programu Prosperita, energetické projekty (program Úspory energií) a zároveň bylo nutné finančně vypořádat zbývající projekty z oblasti ICT, školicích středisek či nemovitostí.

"MPO se bude nadále podílet v zajišťování přísunu finančních prostředků podnikatelům prostřednictvím nového Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OPPIK), který se stane klíčovým nástrojem pro podporu českých podniků z fondů Evropské unie v programovacím období 2014—2020," dodal náměstek pro oblast fondů EU, výzkumu a vývoje Tomáš Novotný.

Operační program OPPIK je zaměřen na rozvoj podnikových výzkumných, vývojových a inovačních kapacit a jejich propojení s okolním prostředím, ale také na podporu podnikání malých a středních podniků v oborech s nižší znalostní intenzitou. Důležitou součástí operačního programu je snaha o posun k energeticky účinnému hospodářství. To spočívá především ve zvyšování energetické účinnosti podnikatelského sektoru, využívání obnovitelných zdrojů energie, modernizaci energetické infrastruktury a zavádění nových nízkouhlíkových technologií. Usnadnit rozvoj podnikání má i rozšiřování nabídky služeb informačních a komunikačních technologií.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šípová (Piráti): Museli jsme zabránit tlaku konzervativních kolegů a kolegyň

9:05 Šípová (Piráti): Museli jsme zabránit tlaku konzervativních kolegů a kolegyň

Většina senátorů a senátorek dnes odmítla projednat novelu občanského zákoníku, která řeší manželstv…