Ministr Mládek: Jsme připraveni podpořit Írán při jeho vstupu do WTO

09.12.2016 18:24

Česká republika a Írán prohloubí obchodní spolupráci v řadě oblastí, shodli se ministři Jan Mládek a Alí Tayebnia.

Ministr Mládek: Jsme připraveni podpořit Írán při jeho vstupu do WTO
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek dnes jednal s íránskou delegací vedenou ministrem hospodářství a financí Íránu Ali Tayebniou. Navázal na svou návštěvu v Íránské islámské republice, uskutečněnou v lednu tohoto roku. Setkání ministrů bylo vyvrcholením řady jednání, která se 6. - 9. prosince uskutečnila v Praze při příležitosti prvního neformálního zasedání Česko-íránské společné komise pro hospodářskou spolupráci.

Oba ministři poté podepsali "Agreed Minutes" o výsledcích zasedání expertních skupin a jednání společné komise.

Írán vždy patřil k tradičním českým obchodním partnerům a obě země v současnosti usilují o další rozvoj ekonomických vztahů. V Teheránu proto ministr Jan Mládek a jeho protějšek Alí Tayebnia 18. ledna podepsali Dohodu o hospodářské spolupráci mezi vládou ČR a vládou Íránské islámské republiky. Ta ustavila vznik společné komise pro hospodářskou spolupráci jako nástroje pro podporu obchodních kontaktů a investičních příležitostí a dalších aktivit mezi oběma zeměmi. Dohodu poté ratifikoval íránský parlament a po dokončení ratifikačního procesu v Íránu vstoupí v platnost.

Návštěva íránské delegace v ČR se nyní stala významnou příležitostí pro setkání s českými partnery a pro rozpracování konkrétních námětů a projektů vzájemné spolupráce. "Oceňujeme skutečnost, že v tomto týdnu proběhla řada expertních jednání například v oblasti těžebního průmyslu, energetiky, v bankovním sektoru a dalších segmentech hospodářské spolupráce a to s velmi dobrými výsledky. Očekáváme nyní zintenzivnění spolupráce podnikatelů obou zemí, větší zapojování českých firem do projektů v Íránu, uvolnění režimu převodu financí a odstraňování dalších obchodních překážek. V současné době je připraven text dohody o vzájemné ochraně investic a po jeho projednání Evropskou komisí předpokládáme podpis tohoto dokumentu v prvním čtvrtletí příštího roku. S panem ministrem Tayebniou jsme se shodli, že je potřeba co nejdříve realizovat celní dohodu, smlouvu o zamezení dvojího zdanění a připravit další dokumenty například v oblasti bankovního sektoru. Jsme též připraveni podpořit Írán při jeho vstupu do Světové obchodní organizace WTO," uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Podle ministra Alí Tayebnii chce Írán intenzivně navázat na dobré hospodářské vztahy z minulosti, které byly poznamenány embargem. Uvedl, že Írán nabízí obrovský trh s velkou poptávkou v celé řadě segmentů, kvalifikovanou pracovní sílu a konkurenceschopné ceny. "České firmy mají velký potenciál nejen v oblasti strojírenství či důlního průmyslu a domníváme se, že naši současnou vzájemnou obchodní výměnu je možné desetinásobně zvýšit," uvedl na tiskové konferenci po jednání společné komise íránský ministr hospodářství a financí Alí Tayebnia.

Pokud jde o nedávný vývoj česko-íránské obchodní výměny, v roce 2015 dosáhla poměrně nízkého obratu ve výši 51,3 milionu dolarů. Tento stav ukazuje rozdíl mezi současnou hodnotou vzájemného obchodu a vysokým potenciálem obou ekonomik. Pozitivní je, že český vývoz do Íránu v roce 2015 meziročně vzrostl o 37 % a íránský vývoz do ČR o 73,7 %. A letošní čísla budou ještě vyšší, za prvních devět měsíců vzrostl náš export do Íránu o 46 procent na 1,1 miliardy korun. Další možnosti v rozvoji spolupráce mezi oběma zeměmi se profilují zejména ve strojírenství, především energetickém strojírenství, v oblasti výroby obráběcích strojů, čerpadel a zavlažovací techniky, elektromotorů, ložisek a stavební techniky. Dále v oblasti zpracovatelského průmyslu jako je automobilový průmysl, dopravní, cementárenský, gumárenský, keramický, zdravotnický, sklářský, elektrotechnický, chemický či farmaceutický průmysl; v oblasti výroby chemikálií a léčiv, ale i v ocelářství a metalurgii, v budování dopravní infrastruktury, rozvoje přírodních zdrojů a ekologie, kam patří například úprava pitné vody, budování čističek odpadních vod či ekologické stavby. Dobrý potenciál rozvoje nabízí oblast geologických prací a těžebního průmyslu železných a neželezných rud a zařízení pro energetiku. Nově by se mohla rozvíjet spolupráce také v oblasti zemědělství či ve zdravotnictví, vědě a výzkumu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Koudelka (Trikolora): Tajemství Michaila Gorbačova

16:14 Koudelka (Trikolora): Tajemství Michaila Gorbačova

Recenze knihy Jánose Zolcera. Nakladatelství Slovart Praha 2023, ISBN 978-80-276-0579-8, 408 stran.