Ministr Nekula: Snažíme se ochránit srnčata při senoseči

30.05.2023 16:03 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ochraně srnčat při senoseči.

Ministr Nekula: Snažíme se ochránit srnčata při senoseči
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL)

Snažíme se ochránit srnčata při senoseči. Zemědělcům nově přispějeme na pořízení senzorů, které se umístí na žací lištu a rozpoznají zvěř v poli. Asistenční systém dokáže signálem varovat obsluhu žacího stroje, která bude mít dostatek času zastavit.

Je potřeba využívat ale i další metody. Tou nejjednodušší je sklízet pole tak, aby zemědělský stroj vytlačil zvěř od středu na okraj pole. To ale není vždycky proveditelné. Proto poskytujeme i další podpory, s jejichž pomocí mohou zemědělci zvěř ochránit. Na pořízení a instalaci plašičů přispíváme myslivcům 2 tisíce korun na jeden kus.

Připomenout je potřeba i to, že zabránit zbytečnému utrpení zvěře je povinností zemědělce, která vyplývá z mysliveckého zákona. Za nedbalost při plnění této povinnosti může být udělena pokuta až 10 tisíc korun.

Apeluji ale především na to, aby zemědělci byli ohleduplní a snažili se zvěř ochránit. Zároveň také děkuji dobrovolníkům, kteří po domluvě s hospodáři a myslivci každoročně před senosečí procházejí pole, aby odhalili skrytá mláďata.

Více informací ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): Nad dopisy diváků aneb Autentické otázky voličů

12:06 Dostálová (ANO): Nad dopisy diváků aneb Autentické otázky voličů

Odpovědi na otázky voličů, publikované na svém veřejném facebookovém profilu